radnice

Budova radnice: Stavba půdorysu písmene L, hmotově členitá, výškově různorodá. Hlavní průčelí je obráceno do prostoru náměstí. Tvoří jej podloubí o pěti obloucích, které nesou terasu s kamenným zábradlím, doplněné o kovové prvky. Fasáda terasového patra prolomena pěti francouzskými okny, které osvětlují obřadní síň. Zakončena je korunní římsou, na niž dosedá nízká atika s dvěma vikýřky. Budova je zastřešena sedlovou střechou. Fasáda byla obložena travertinem. K objektu těsně přiléhá nárožní bloková stavba o třech patrech. Okna prvního patra půlkruhově klenuta, s ostěním. Strana otočená do náměstí prolomena v druhém a třetím patře trojicí pravoúhlých oken, do boční ulice jsou to pouze okna dvě ve druhém patře. V úrovni třetího patra osazena socha kováře od F.L.Gahury. Podezdívka je obložena travertinovými kvádry a členěna je v průčelí čtyřmi malými čtvercovými okny, na straně boční dvojicí pravoúhlých oken a vchodem s ostěním. Objekt zasřešen křížovou střechou, pod ní probíhá korunní římsa. Na tento nárožní objekt navazuje ze západní strany podélná,mírně předstupující, třípatrová stavba. Členěna je 12-ti pravoúhlými okny v každám patře, u druhého a třetího patra podokenní průběžné římsy slučující okna do trojic. Podezdívka prolomena trojicí vchodů a 7 pravoúhlými okny. Střecha je sedlová. Západní radniční křídlo je zakončeno třípatrovou částí. První patro osazeno okny s půlkruhovým záklenkem a ostěním, zbývající dvě patra okny pravoúhlými. Podezdívka má dvě pravoúhlá okna a jeden vratový vchod. Zastřešeno polovalbovou střechou. Etáže jsou propojeny centrálním jednoramenným schodištěm s mramorovým a kovovým zábradlím. Osvětlováno je velkými pravoúhlými okny s vitrajemi z 50.let. Ploché stropy jsou zdobeny štukovými rámy, přiznány jsou nosné trámy. Objekt s čp.10: Přisedá k jižní straně radnice. Budova je dvoupatrová, téměř čtvercového půdorysu. Jižní nároží je do výše druhého patra zaobleno, zakončeno je zábradlím, pro třetí patro plní již funkci terasy. Přízemí členěno dvěma pravoúhlými vchody, jedním pravoúhlým vratovým vchodem a prosklenou výlohou, zcela vlevo. Prvé a druhé patro osazeno pěticí pravoúhlých oken. Z fasády vystupuje korunní římsa, střecha je plochá. Na ní je v pravé části umístěn prosklený světlík, přivádějící světlo na vnitřní schodiště. Dispoziční uspořádání interiéru nepůvoní. Materiál: cihla, kámen, beton ,omítka, plechová krytina.