kostel sv. Petra a Pavla

V centru obce dnes součástí Zlína umístěn farní kostel sv. Petra a Pavla. Jednolodní oerientovaná stavba je členěna lodí obdélného půdorysu, odsazeného presbytáře s polygonálním závěrem. Nad západním hlavním průčelím vyrůstá v rozsahu zvonicového patra čtyřboké těleso zvonice. Hladká fasáda je členěna nízkou podezdívkou v průčelí pak nárožními pilastry vysokého řádu bez patek s římsovými hlavicemi. Ve vrcholu je ukončena vyloženou podstřešní deskovou římsou. Trojosé průčelí je na osu prolomen pravoúhlým vchodem přístupný schodištovou rampou o třech stupních. Vchod je lemován kamenným plošně profilovaným ostěním s vytaženýma ušima a motivem kapek. Nad vchodem odsazený vyložený profilovaný segmentový rozeklaný fronton. V ose nad ním prolomeno pravoúhlé okno se segmentovým záklenkem, doplněné lištovou šambránou. V okrajových osách průčelí jsou prolomeny půlkruhové pravoúhlé niky zakončené konchou. Ve vrcholu nad rovným úsekem kladí a profilované podstřešní římsy vystupuje čtyřboké těleso věže v rozsahu zvonicového patra s přiléhajícími postranními šikminami křídel na koruně s kamennými deskami a šiškami na krajním pilíři. Hladká fasáda věže je členěna nárožními pilastry s římsovými hlavicemi ve vrcholu v podstřešní deskovou římsou. V průčelí je prolomeno pravoúhlé okno s kamennou plošně profilovanou šambránou a osazenou kovanou okenní mříží. Na úrovni zvonicového patra jsou na čtyřech stranách prolomena pravoúhlá okna se segmentovým záklenkem v plošné lištové šambráně s klenákem. Nad nimi jsou osazeny kruhové hodinové ciferníky, které se noří do profilace podstřešní římsy. Boční fasády lodi jsou členěny nízkou podezdívkou a zakončeny profilací podstřešní římsy. V ploše jsou členěny čtyřmi okeními osami o pravoúhlých oknech se segmentovým záklenkem. Fasáda kněžiště je členěna obdobně jako v lodi a prolomena třemi okenními osami obdobného členěni se segmentovým záklenkem. V ploše trojbokého závěru je zaslepené gotické lancetové okno s kružbou. K severní straně presbytáře je přistavěna jednopodlažní sakristie obdélného půdorysu v ploše fasády členěna lizénovými rámy a pročleněna na delší boční straně dvěma osami o pravoúhlém okně a bočním vchodu. Objekt je zastřešen sedlovou v závěru zvalbenou střechou, sakristie s valbovou a věžice s čtyřbokým nízkým stanem s makovicí a křížem ve vrcholu. Podvěží sklenuté jedním polem hřebínkové klenby navazuje na prostor lodě sklenutý valenou klenbou, dělenou pasy, dosedajících na přízední pilastry vysokého řádu s podnoží, patkou a římsovou hlavicí. Pole mezi pasy jsou členěny lunetovými zrcadly, doplněnými freskami. V západní části lodi je zděná hudební kruchta na dvojici čtyřbokých pilastrů, podklenuta třemi poli valené klenby a otevřená do lodi třemi půlkruhovými arkádami. Do prostoru se vlní plná poprseň. Prostor kněžiště je oddělen vítězným obloukem a sklenut valenou klenbou na styčných lunetových výsečích a třemi poli lunet v konše. Sakristie je plochostropá v přízemí i v prostoru oratoře v patře. Po stranách lodě jsou umístěna schodiště, přístupná pravoúhlými vchody s kamenným ostěním s vytaženýma ušima. materiál: kámen - pískovec, cihla, omítka, krytina - eternit