kostel sv. Jiří

Kostel stojí v nevýrazné poloze ve střední části vsi. V severovýchodním koutě napojení původní kaple na přistavěnou loď v minulosti umístěna kamenná socha sv. Jana Nepomuckého, v r. 2015 transferována na původní místo k mostu přes Koutský potok (chráněna pod samostatným r.č.). Zděná, omítaná, zhruba orientovaná stavba. Loď obdélná, presbytář na půdorysu pravidelného šestiúhelníka (býv. kaple). Nad středem západního průčelí lodi věž čtvercového půdorysu s otupenými nárožími (kromě posledního podlaží). Po východním boku presbytáře čtvercová sakristie. Jižní vstup do sakristie chrání drobná obdélná předsíňka. Pod větší částí plochy lodi se nachází rozlehlé sklepy, které byly využívané sousedním pivovarem (nejsou součástí KP). Loď má sedlovou střechu krytou betonovými taškami Bramac; po stranách věže navazují pultové střechy. Fasády člení předsazený, hrubě omítaný sokl, profilovaná korunní římsa a pilastry propojované pásy. Na Z straně pilastry propojeny obloučkovým vlysem. Cípy Z průčelí trojúhelné, oplechované, členěné pásy. V ose Z průčelí půlkruhově ukončený portál vložený do edikuly; žulové ostění zapuštěno v nice a ukončeno také půlkruhem. Edikula ohraničená po stranách pilastry, propjenými segmentovým pasem; pilastry pokračují až do 1. patra, kde jsou ukončené trojúhelnou profilovanou krycí římsou. V edikule kruhové okno; uprostřed stěny a v horní části štukový(?) erb. Východní štít zděný, omítaný. Při okrajích V zdi nad terénem větrací otvory. V J stěně obdélný žulový portál; v horní části otvoru profilovaná šambrána. V podélných stěnách 5 obdélných oken s půlkruhovými záklenky a profilovanými šambránami a parapetním pásem s terčíky. Presbytář má hřeben sedlové střechy níže než na lodi; nad závěrovými stěnami valby; tašky Bramac. Fasádu člení předsazený, hrubě omítaný sokl. Koruna stěn níže než na lodi, římsa jednoduše profilovaná. Na JV, V a SV stěně provedeny v nárožích lisény spojené pod římsou pásem; podřímsový pás také u JZ a SZ zdi. Interiér osvětlený čtyřmi půlkruhově ukončenými okny (na JZ a SZ jsou nižší). V půdorysně trojúhelných cípech u V stěny lodi provedený zhruba v úrovni koruny zdiva prkenný podhled; v prostoru SZ cípu socha sv. Jana Nepomuckého. Věž zakryta subtilnější, částečně zploštělou cibulovou bání, podloženou námětky. Na báni osmiboká lucerna s jehlancovou stříškou s hrotnicí; opláštění z měděného plechu. Fasádu člení profilovaná korunní římsa; v rozsahu plochy štítu lodi při okrajích Z fasády pilastry (hlavice podloženy čabrakami) spojené se středovým zkráceným pilastrem cca půlkruhovými oblouky. Okosení nároží ukončeno nahoře plynulými diagonálními přechody. Druhé patro osvětleno od Z dvěma úzkými okny s půleliptickými záklenky; ve 3. patře na J, Z a S dvě obdélná okna s půlkruhovým záklenkem; v dalším podlaží v každé zdi jedno kruhové okno; v 5. patře na každé straně 3 obdélná a půlkruhově sklenutá okna. Sakristie má sedlovou střechu ukončenou na V valbou; krytina z betonových tašek Bramac. Sokl značí pás hrubé omítky, korunní římsa deskovitá, mírně předsazená. Na V čtvercové okno s půlkruhovým záklenkem. Předsíňka u sakristie má nízkou pultovou střechu krytou pozinkovaným plechem. Stěny mají dřevěnou rámovou konstrukci, vnější líc tvoří prkenný obklad. Na Z vstup, na V straně obdélné okno.