dlážděná cesta

Dlážděná cesta dlouhá přibližně půl kilometru zčásti vedoucí mohutným úvozem vysekaným ve skále spojuje střed obce Pavlovice ležící ve vyšší poloze „náhorní planiny“ s její částí nazývanou Popelov umístěnou dole v údolí Švábského potoka. Cesta začíná (ve směru od shora) severně od kostela v místě kde venkovská zástavba vytváří jakoby druhé centrum obce (pravděpodobně jde o pozdější rozšíření), protáhlou obdélnou náves s rybníčkem uprostřed. Dvojramenným vidlicovým sjezdem z hlavní průjezdní silnice se dostáváme na dlážděnou cestu klesající jihovýchodním směrem do terénního úvozu mezi parcelami domů. Po zhruba 100 metrech se cesta za stálého klesání stáčí k východu a posléze k severovýchodu. V tomto směru s mírným esovitým prohnutím běží až ke svému vyústění v údolí. V místě ohybu k severovýchodu je cesta pomocí novodobých schodů přístupná i přímo od kostela z prvotního centra obce. V úseku asi 40 m za ohybem cesta probíhá mírným úvozem vyježděným ve skále na nějž navazuje asi 50 m dlouhá část jejíž jihovýchodní břeh úvozu je zpevněn tarasní zdí z pískovcových štuků. Počáteční část cesty je mírně skloněna a odvodněna do žlábku po její severovýchodní straně. V místě ohybu však tento žlábek přejde na druhou stranu a pokračuje po jihovýchodní straně podél skály a pak v mírném pravoúhlém korytě podél tarasní zdi. Po mírném esovitém průhybu délky asi 80 m cesta míjí tři domy po jihovýchodní straně a pokračuje hlubokým úvozem se svislými stěnami vysekaným v pískovcovém podloží. V nejvyšších místech asi 170 m dlouhého zářezu skalní stěny dosahují výšky kolem 4 metrů. Po jihovýchodní straně podél skalní stěny běží poměrně hluboký pravoúhlý odvodňovací kanál. Ve spodní 50 m dlouhé části cesta ústí v rozevírajícím se údolíčku s rozeklanými pískovcovými skalisky. Odvodňovací kanál je od cesty oddělen kamennými patníky. Po severozápadní straně cesty jsou v pravidelných rozestupech osazeny betonové sloupy elektrického vedení s veřejným osvětlením. Cesta je pečlivě dlážděna čedičovými valouny a její okraje zpevňovány pískovcovými štuky. Na skalách lemující cestu se kromě výklenků nachází i celá řada datací, iniciálů a dalších vyrytých značek. Vlevo směrem od obce ve spodní části cesty se nachází datace 1719 a 1724.