470439453_2 - trojice skalních výklenků
trojice skalních výklenků
Jestřebí
Pavlovice
Pavlovice u Jestřebí
cesta

anotace

Trojice sklaních výklenků se nachází přibližně ve spodní třetině cesty, po pravé straně směrem dolů. Dva znich nesly pravděpodobně svaté obrázky, třetí je vyplněn nápisem s iniciálami a vročením 1868.

popis památkové hodnoty

Spodní výklenky sloužily s velkou pravděpodobností k umístění svatých obrázků, které měly procházející jednat ochránit a také umožnit usebrání s modlitbou. Nápisové pole je epigrafickou památkou, které mají v oblasti pískovcových skal četné zastoupení.

popis

Trojice sklaních výklenků se nachází přibližně ve spodní třetině cesty, po pravé straně směrem dolů. Dva jsou vytesané do spodní části skalního masivu, třetí se nachází v jeho horních partiích, při čelním pohledu mírně vpravo. Nejspodnější obdélný a rozměrově největší výklenek má horní rohy mírně zaoblené. Uvnitř má dva vrtané otvory, které sloužily k uchycení patrně svatého obrázku. Těsně nad ním se nachází rozměrově menší výklenek obdobného řešení, který má jeden vrtaný otvor. Třetí nejvýše položený a trojúhelně ukončený výklenek vyplňuje nápis se zvýrazněním řádkováním a vyplněný obloučkovým dekorem.

Je součástí

• Kód CZ 11937, Pavlovice, ves, Pavlovice u Jestřebí, Česká Lípa, Liberecký kraj