kaple sv. Václava

Kaple je jednolodní stavba obdélného půdorysu, orientovaná směrem k jihozápadu, zakončená trojbokým polygonálním závěrem kněžiště. K protilehlé straně je přistavěna čtvercová předsíň, nad níž se vypíná hranolová věž. Kaple je postavena z cihel. Půdorysnou základnu tvoří kamenná podezdívka, omítky jsou vápenocementové v detailech přetažené vrstvou románského cementu. Uplatňuje se rovněž teraco, transparentně špachtlovaný travertin a dřevo. Moderní mobiliář je zhotoven z drásaného dubu, jehož povrch je upraven bílým mořením nebo voskem. Vše je sladěno do běla a okru. Hlavní (severovýchodní) průčelí se svou jedinou osou obrací do Burianova náměstí. Je tvořeno odsazenou převýšenou věží rámovanou mělkými pilastry s patkami a hlavicemi, jež vynášejí pravoúhlé profilované kladí završené masivní korunní římsou, která věž dělí na dvě etáže - předsíňové přízemí a o něco užší zvonové patro. Meziprostor je odstupňován parapetní římsou, která na čelní straně lodi končí krátkými bočními atikami s volutovými křídly. Přízemí je olemováno subtilním portálem, jenž má profilované ostění s půlkruhovým záklenkem a volutovým klenákem. Do něj jsou vsazeny dřevěné dvoukřídlé, částečně prosklené vstupní dveře s bohatou plastickou řezbou. Přízemní schod vyrovnává zleva se mírně svažující terén. Tympanon v nadpraží pak vyplňuje čtvercový retro ciferník. Nad parapetní římsou výše je osazena obdélná deska s nápisem „KU CTI A CHVÁLE SV. VÁCSLAVA / OCHRÁNCE NÁRODA ČESKÉHO / POSTAVILA KAPLI TUTO S PŘISPĚNÍM DOBRODINCŮ / OSADA VINOHRÁDKY / 1906 //“. Po bocích jsou naopak prázdné prokrajované plochy. Nárožní pilastrový řád rovněž lemuje patro, které je ze stran prosvětleno akustickými otvory se žaluziovými abasony, nad nimiž se tyčí profilované římsy s výraznými trojúhelnými štíty. Z čelního pohledu mají neobvyklá osová zaoblení, směrem dolů, sepnutá nad průzorem klenákem, z dálky tak evokují křesťanský symbol Božího oka. Oplechovaná jehlancová střecha věže je zakončena makovicí s křížem. Boční (severozápadní) průčelí lodi je dvouosé, přičemž z levé strany je k ní přistavěna odsazená věž. Severní i západní nároží rámují mělké pilastry s patkami a hlavicemi, jež vynášejí pravoúhlé profilované kladí završené masivní korunní římsou. V první a druhé ose jsou na podokenních římsách posazena okna, jež mají profilovaná ostění s půlkruhovými záklenky a volutovými klenáky. Boční (jihovýchodní) průčelí lodi je dvouosé, přičemž z pravé strany je k ní přistavěna odsazená věž. Východní i jižní nároží rámují mělké pilastry s patkami a hlavicemi, jež vynášejí pravoúhlé profilované kladí završené masivní korunní římsou. V první a druhé ose jsou na podokenních římsách posazena okna, jež mají profilovaná ostění s půlkruhovými záklenky a volutovými klenáky. Nárožní pilastrový řád rovněž lemuje trojboký polygonální závěr, který je v hlavní ose prolomen imitovaným vchodem, nad ním pak kruhovým okénkem s profilovaným ostěním. Kdysi zde býval vstup do kněžiště, který je v současnosti osazen dřevěnými slepými dveřmi zdobenými plastickou řezbou. Oplechovaná sedlová střecha lodi je opatřena malým čtyřbokým sanktusníkem s jehlancovou stříškou zakončenou křížkem. Dochované předměty původního mobiliáře, především oltářní obraz sv. Václava a dřevěný krucifix, tvoří nedílnou součást moderního retáblu. Do interiéru se vstupuje čtvercovou předsíní v podvěží. Za vchodovými dveřmi je osazena dvoukřídlá kovová mříž, která svým ornamentem koresponduje s větrací mřížkou po vnějším obvodu objektu. Po levé straně se nachází prázdná nika, po pravé straně rovněž obdobná nika, do nároží je vsazena kamenná kropenka. Podlaha je zhotovena z travertinových dlaždic. Strop je dřevěný, lištový, olemovaný trámy, jejichž křížení vytváří čtyři kazety. Jihozápadní stěnu prolamuje vstup do lodi, jehož ostění ohraničuje dřevěná zárubeň s dvoukřídlými prosklenými dveřmi zdobenými plastickou řezbou. Stěny lodi, podobně jako venku, rámují mělké pilastry s oblounovými patkami a profilovanými hlavicemi, které navzájem spojuje obvodová svazková římsa. Skrze repasovaná okna s dřevěnými parapety a vitrážovým rastrem vniká do prostoru denní světlo. Podlaha travertinová, soklové partie lemuje teracová omítka. Obě strany zabírá celkem šest novodobých dřevěných lavic prostého tvarosloví, s nimiž v koutě u dveří korespondují malé varhany. Interiér je zaklenut zrcadlovou klenbou se štukovými žebry, jejichž paprsky vybíhají také do trojbokého polygonálního kněžiště. Na zkosených stěnách presbytáře jsou osazeny novobodé dřevěné plastiky vytvořené uměleckým řezbářem Jiřím Netíkem (* 1953), instalované v letech 2008 až 2009, vlevo je to postava sv. Jana Boska s dětmi a odznaky sv. Václava, vpravo pak Madona s dítětem. Ústřední osu presbytáře vyplňuje novodobý oltářní mobiliář, oltářní mensa, vysoký obdélný dřevěný retábl oltáře a postranní paškál. Do novodobě pojatého moderního retáblu oltáře byly zakomponovány dvě poslední původní movité součásti interiéru z doby výstavby kapličky - oltářní obraz sv. Václava a ve vrcholu retáblu umístěný dřevěný krucifix s věčným světlem. Hodnotnou movitou součástí stavby je klasicistní zvon, zavěšený v hranolové věži kaple.