banka

Nárožní čtyřpatrový dům s plochou střechou, součást blokové zástavby a urbanisticko-architektonické kompozice Masarykova nám. podle návrhu prof. Gočára. Spolu se sousedními domy čp. 510, 511 a 628 uzavírá severní stranu Mírového nám. v jednotné výškové hladině i architektonickém členění ve stylu poválečného obloučkového dekorativismu. Zdivo cihelné, omítka tvrdá břízolitová ve dvou odstínech okrové barvy (předstupující architekt onické články tmavší, ustupující světlejší). Uliční fasády jsou výrazně plasticky členěny a jsou charakteristické 4. bezokenním patrem s obloučkovitě ukončenou atikovou římsou. Konkávně vybrané nároží zvyšuje plasticitu průčelí. Volný pozemek je minimální – betonový dvorek mezi prodejnou a dvorními průčelími. Dvorek je snížen proti úrovni chodníku o cca 220 cm, téměř na úroveň původního terénu pevnostní labské kotliny. Průčelí do Čelakovského ul. má 6. okenních os, nároží 1 a průčelí do náměstí 5, celkem 12 okenních os. Fasády jsou výrazně plasticky členěny. Šikmý hladký vlys nad přízemím a mohutná hlavní římsa nad 2. patem rozdělují stavbu horizontálně na 3. čísti: v přízemí jsou širší okna pošty s původními kovanými mřížemi, vstupy na poštu, k bytům v patrech a do prodejny koberců s osobně řešeným portálem. Mezi okenní pilíře jsou zvýrazněny pilastry s obdélníkovými výplněmi. Fasády v 1. a ve 2. patře jsou plasticky členěny v horizontálním i vertikálním směru jednoduchými geometrickými tvary. Parapetní pás mezi 1. a 2. patrem je rytmizován obdélníkovými a čtvercovými výplněmi. Tříkřídlová okna obytných místností jsou orámována zalamovanými šambránami evokujícími bosáž zdiva. Horní část ul. fasády nad hlavní římsou se uplatňuje především plnou zdí bezokenního 4. patra s obloučkovitě ukončenou atikovou římsou a vertikálními lesénami. Drobnější měřítko sdružených oken 3. patra přispívá k dojmovému odlišení této části stavby. Nátěry oken a mříží bílou barvou, portál prodejny ocelový se zlatou eloxáží lišt, výlohy z kouřového skla, parapet obložen šedými žulovými deskami. Dvorní fasáda má celkem 10 okenních os, omítka hladká bez dekorativních článků, pouze okna orámována jednoduchými šambránami. Hmotově je výrazně členěna zadním traktem prodejny a schodišťovým rizalitem v nároží stavby. Okna převážně šesti křídlová a tří křídlová s horním větracím křídlem, okénka od soc. zařízení jedno křídlová. Na dvorních fasádách jsou patrné vnitřní úpravy bytů (některá okna dodatečně zazděná nebo změněn jejich tvar). Střecha pultová o mírném spádu, krytina živičná.