vila

Vila čp. 1837 je zděná původně hladce omítnutá částečně podsklepená patrová budova s dalším podkrovním patrem v mansardové střeše (kryté plechovými frankfurtskými taškami) postavená na půdorysu písmene „L“, s hlavním křídlem na jihu a vedlejším (o patro nižším) na západní straně. Hlavní jižní křídlo je horizontálně členěno jednoduchým soklem a bohatě profilovanou korunní římsou, která je dole vlysem a architrávem rozšířena na úplné kladí. Římsa je podepřena řadou jednoduchých konzolek působících dojmem zubořezu. Vertikálně je křídlo členěno lizénami s pásovou bosáží, které jsou při nárožích (i rizalitů, krom toho v jižním průčelí) a v koutech při rizalitech. Nároží mezi těmito lizénami jsou dovnitř odsazena, zakulacena a je přes ně přetažena bosáž z lizén. Okna jsou dvojitá, pokud nebude uvedeno jinak čtyřkřídlá čtyřtabulková dovnitř otvíravá osazena do špalet. V přízemí mají profilované šambrány s ušima a hlavním klenákem rostoucí z podokenní římsy nesené dvojicí volutových konzol, mezi nimiž je na parapetu vystouplé obdélné zrcadlo se čtvrtkruhy vybranými rohy. V jižním průčelí jsou nahoře šambrány doplněny suprafenestrou s oválným zrcadlem zakončenou neúplným okřídleným segmentovým frontonem neseným po stranách volutami. Dnes jsou tato okna opatřena novodobými mřížemi. V patře jsou profilované šambrány opatřeny nahoře hlavním klenákem a volutami s kapkami na místě uší. Dole mají uprostřed mušli, na níž jsou zavěšeny dva festony, jejich druhé konce (s třapci) jsou zavěšeny pod rohy šambrány. Druhé podkrovní patro má sedlové vikýře s krátkými volutovými křídly zakončené neúplnými segmentovými okřídlenými frontony, pod nimiž mají na bocích velké kapky. Jejich okna jsou dvojitá dvoukřídlá dvoutabulková dovnitř otvíravá osazená ve špaletách jednoduchých šambrán nahoře ozdobených vypouklými oválnými zrcadly mezi dvěma volutami. Jižní zahradní průčelí hlavního jižního křídla vily je řešeno přísně symetricky. Je jedenáctiosé, středním rizalitem rozdělené na 4 + 3 + 4 osy. Rizalit je v přízemí rozšířen v půdorysu půlkruhovým pásy bosovaným přístavkem (kterým je zvětšena ústřední hala v interiéru přízemí) členěným pěti otvory – dveřmi mezi dvojicemi oken. Otvory jsou zaklenuty plnými oblouky s hlavními volutovými klenáky, výplně jsou dvojité trojkřídlé třítabulkové dovnitř otvíravé ve špaletě osazené, členěné do „T“, ona mají pod jednoduchou podokenní římsou hladké parapety. Na přístavku je terasa opatřená kovaným železným novobarokním zábradlím tumbovitého tvaru. Na terasu vedou z rizalitu tři otvory – dveře mezi okny. Plnými oblouky zaklenuté otvory mají stejné výplně jako otvory přístavku, mají však profilované šambrány (i u oken vyrůstající z podlahy) s volutovým hlavním klenákem (ozdobeným akantem) po jehož stranách jsou festony. V úrovni 2. podkrovního patra jsou u rizalitu vikýře nahrazeny velkým trojúhelným tympanonem, v němž je do špalety s jednoduchou šambránou osazeno trojdílné dvojité trojkřídlé třítabulkové dovnitř otvíravé termální okno. Severní dvorní vstupní průčelí hlavního jižního křídla vily je řešeno obdobně. Je jedenáctiosé, středním rizalitem rozdělené na 4 + 3 + 4 osy., pouze na západní straně přiléhá k hlavnímu křídlu nižší provozní západní křídlo zabírající šířku dvou okenních os. Centrální část budovy opět tvoří rizalit, v jehož středu je dovnitř odsazené pole. V něm je prostřední ose v přízemí obdélný hlavní vstup s dvoukřídlými dovnitř otvíravými rámovými dveřmi o dvou výplních osazených do profilovaného ostění s ušima se symetrickým překladem tvaru dvou esovitě prohnutých proti sobě se stáčejících volut nahoře doplněných mušlí. Přede je dveřmi široký schodišťový stupeň se zaoblenými rohy a s obdélnou vpadlinou pro rohož. Nad vchodem ční výrazná markýza segmentového půdorysu s křidélky nesená dvěma volutovými konzolami, pod nimiž akantem tvořené čabraky. Nad markýzou velké trojdílné sedmikřídlé sedmitabulkové dovnitř otvíravé francouzské okno (od mezipodesty hlavního schodiště – osvětluje toto přes dvě podlaží vysoké schodiště) osazené do špalety profilované šambrány ozdobené, nad půlkruhovým záklenkem, volutovým hlavním klenákem, který zasahuje na architráv kladí hlavní římsy, a z kterého po stranách visí dvojice festonů. Okno je dole opatřeno kovaným železným zábradlím. Po stranách okna, v úrovni patra, jsou v 5. a 7. ose slepá oválná okna s šambránami ve tvaru kartuší. V přízemí v 1. a ve 2. ose jsou okna slepá a v 9. ose je okno nahrazeno (v obdobné šambráně) pravými dovnitř otvíravými rámovými dveřmi o dvou svislých výplních s vyřezávaným překladem (obdobného tvaru jako u hlavního vstupu) nad nímž je nadsvětlík opatřený novobarokní mříží. Rizalit je završen trojúhelníkovým tympanonem, v němž je osazeno oválné okno, jehož šambrána je tvořena nahoře mušlí, po stranách volutami, z nichž visí girlandy a dole dvojicí palmových ratolestí. Východní boční průčelí hlavního jižního křídla je pětiosé, středním rizalitem rozdělené na 1 + 3 + 1 osu. Ve středu v přízemí rizalitu je okno, které se od ostatních přízemních liší tím, že je v horní části trojkřídlé třítabulkové a v dolní vyšší části má jedno velké křídlo o jedné tabuli. Nad ním je v patře balkon obdélného půdorysu nesený dvěma volutovými konzolami a opatřený kovaným železným novobarokním zábradlím tumbovitého tvaru. Na balkon vedou zasklené dvoukřídlé dveře s půlkruhovým nadsvětlíkem osazené ve špaletě s šambránou nahoře stejně ozdobenou jako šambrána okna rizalitu severního průčelí. Po stranách dveří jsou ve 2. a 4. ose slepá oválná okna s šambránami ve tvaru kartuší. Rizalit je završen trojúhelníkovým tympanonem s oválným oknem, jako u rizalitu v severním průčelí, jeho šambrána má však výzdobu skromnější. 1. a 5. osa (po stranách rizalitu) je bez otvorů, jejich plocha je však lemována lizénovým rámem v rozích doplněným o čtvrtkruhy, rovněž mansarda je zde bez vikýřů.