kostel sv. Jiří

Původně hřbitovní kostel sv. Jiří stojí vně opevněného historického jádra města. Je situovaný na bývalém západním předměstí při Tyršově ulicí. Do 60. let 20. století kostel obklopoval hřbitov, který byl zrušen a změněn ve volnou parkovou úpravu. Po obvodu parku zůstaly zachovány zbytky hrobek; náhrobky byly přeneseny do areálu starého děkanství. Orientovaný kostel je podélný jednolodní s trojboce uzavřeným presbytářem a s hranolovou zvonicí umístěnou na osu presbytáře. Přízemí zvonice zabírá prostor sakristie. V západním průčelí je předsazena předsíň ukončená sedlovou střechou. Jednoduchá stavba kostela, jejíž interiér osvětlují vysoká okna s lomeným záklenkem, má v jižní fasádě prolomený portál gotického tvarosloví se zubořezem, datovaný r. 1569. Na stejné fasádě je v místě kruchty zazděný původní vstup na kůr lemovaný renesančním pravoúhlým profilovaným ostěním. V severní fasádě je zazděný profilovaný portál s půlkruhovým záklenkem. Fasádu zvonice zdobí nárožní pilastry, profilovaná vlysová římsa a mohutně vysazená hlavní římsa. Zvonici ukončuje konkávně konvexně projmutá střecha mansardového typu. Loď zastřešuje sedlová střecha krytá plechem, presbytář valbově tvarovaná střecha s eternitem. Předmětem ochrany je kostel sv. Jiří a příslušný pozemek.