hrad Lugsland

Hrad je tvořen ze dvou částí – vlastního jádra a malého předhradí. Centrální část byla uměle upravena do plošiny s mírně oválným půdorysem o rozměrech cca 60 x 40 m a byla obehnána do současné doby velmi dobře viditelným příkopem a valem. Příkop má rozměry šířku 4 – 6 m a hloubku 2 – 4 m. Kamenný val je široký 2,5 – 3 m. V severozápadní části jádra hradu zjistil archeologický výzkum základy pravděpodobně ústřední věžovité stavby o půdorysu cca 14 x 13 m, se zdivem o šířce 2,8 - 3 m. Byla zde rovněž odkryta rozsáhlá požárová vrstva s přepálenou mazanicí, která dokládá násilný zánik hradu a jeho částečně dřevohliněnou (možná hrázděnou) konstrukci. V příkopu jsou v současné době patrné dva objekty, pravděpodobně z 19. nebo začátku 20. století. Na severní straně je viditelná zahloubená terénní deprese a v západní části příkopu se nachází kamenná studna. Malé předhradí podkovovitého tvaru o rozměrech cca 70 x 40 m leží severozápadně od centrální části hradu a je chráněno valem a příkopem, v současné době již jen velmi málo patrnými.