Neumannova vila

Volně stojící jednopatrová budova se zvýšeným přízemím, polosuterénem a střešní vestavbou na přibližně obdélném půdorysu. Boční úseky západní fasády, odděleny od středového rizality předstupujícími třemi úseky osmiúhelníka, členěny v polosuterénu s pásovou rustikou jedním obdélným zdvojeným čtyřkřídlými dovnitř otvíraným zamřížovaným oknem. Patra v lizénovém rámci, ve zvýšeném přízemí šestidílné okno (jako ostatní okna objektu zdvojené, dovnitř otvírané, ve zvýšeném přízemí zamřížované) pod mělkým štukovým reliéfem nad nadokoenní římsou - vprostřed vzedmutý pás florálních ornamentů spojen maskaronem, z nějž visí dvojice girland. V patře pak dvojkřídlé šestnáctitabulkové okno, po jeho stranách dvojice vystouplých štukových zrcadel ve vpadlém obdélném zrcadle, dělených pásy ornamentálních závěsů (na každé straně okna dva). Střecha nad touto částí fasády otevřena velkým vikýřem o čtyřech devítitabulkových oknech. Jižní z rizalitů má ve zvýšeném přízemí zdvojené čtyřdílné (toto dělení na objektu nejčastější) obdélné se zvýrazněným štukovým klenákem, zasahujícím výše do obdélného štukového rámu. Ve druhém patře okno shodné, bez štukové výzdoby. Nad hlavní římsou našíř postavené oválné okno, nad ním a po jeho stranách girlandy. Mansardová jehlancovitá stříška. Severní rizalit má přízemní okno nžší, výrazně zvýšené okno mezi patry (schodiště) a sdružené okno ze dvou úzkých na výšku postavených obdélných okének pod hlavní římsou. Výše věžicový rizalit zpracován shodně jako na jihu, stejně tak i boční úsek fasády, kde ovšem v polosuterénu trojice oken. Střední její část má drobnější okénka v polosuterénu, ve zvýšeném přízemí půlkruhem zaklenuý vstup do objektu, flankován okny shodnými s přízemními okny rizalitů. Nad portálem pseudorokoková kartuš s reliéfem růže a pásy florálních závěsů. V patře je mezi čtyřmi páry sdružených kompoztních pilastrů s nízkými hlavicemi a závěsy trojice rozměrných mnohotabulkových půlkruhem zaklenutých oken, ve spodní části s kuželkovými balustrádami a ve vrcholu se zvýrazněnými klenáky, vrůstajícími do hlavní římsy. Konvex-konkávně zprohýbaný nízký štítový nástavec na stranách zakončen volutami s florálním ornamentem, ve středu s dvojkřídlým dvanáctitabulkovým oválným, našíř postaveným okénkem. Sevrní průčelí otevřeno v pásovou rustikou zdobeném polosuterénu sedmi nerozměrnými osami, na místě 5. a 7. vstup do objektu. Zvýšené přízemí sedmiosé, 7. osa chybí, osy ze stra vymezeny jednoduchými pilastry (téměř lizénami), čtyřkřídlé, shodné se západním průčelím, mimo 3.-5. osy, jež jsou zasazeny v mírně konvexně vystupujícím rizalitu, krajní z nich úzká, dvojkřídlá, prostřední nejčastěšího zde typu. Z průběžné podokenní římsy rizalitu visí mezi okny prosté čabrakové závěsy, na ně výše navazují jednoduché ornamentální pásy, obíhající okna. Nad nimi čtveřice maskaronů (ženský-2 mužské-ženský) s vlasy z florálních závěsů, vymezující velmi mělké pilíře, nesoucí (pouze na rizalitu přítomnou) patrovou římsu. Patro semosé, krajní okna francouzská s kovanými zábradlími, 2. a 6. osa s kovanou schránou na květináče, zde mezi okny zvýš. přízemí a patra vpadlá zrcadla s girladami. Nad rizalitem stěna opět rovná, konvexní prohnutí fasády zvýš. přízemí tvoří podlahu úzkého balkónu s kovanou poprsní, krajní okna užší, dvojdílná, střední francouzské. Střešní nástavba otevřena ve vikýři osmi devítitabulkovými okny. Východní průčelí s trojramenným schodištěm s kuželkovou balustrádou (prohýbanou, kopíující tvar schodiště) s vázami na poprsni, za kolmých ramenem zvýšené přízemí s pásovou rustikou s lizénami, pod bočními portiky fontány - severně nad vanou chrlící mužský maskaron s plnovousem nad girlandou, jižní obdobný, s vlasy a plnovousem z listoví. Portiky neseny osmi sloupy s nízkými kompozitními hlavicemi s girlandou, nárožní sdružené, přízední s pilastrem. Mezi sloupy kované zábradí, zastropení portiku kazetové nad zubořezen. Dvojice oken v portiku v lizénových rámcích, bližší středu francouzská, mezi nimi kované lucerny. Patra nad portikem mají formu rizalitu s trojúhelným štítem, dvě osy v lizénových rámcích, bližší středu francouzská, vprostřed štítů na výšku postavené oválné okno se zvýrazněným klenákem rámované florálním ornamentem, portiky nesou balkóny s kovaným zábradlím. Střední část budovy pětiosá, okna v lizénových rámcích, nejčastějšího typu na vile, v patře 1. , 3. a 5. osa nižší, pod nimi v oválných vypouklých kartuších nízké reliéfy tančících nymf, klasického tvarování se secesními prvky. 2. a 4. osa s francouzskými okny s kovaným zábradlám, V mansardové střeše tři segmentové vikýře. Jižní průčelí v polosuterénu s pásovou rutikou otevřeno 4 osami, 1. a 4. osa vstupem do objektu. Zvýšené přízemí nejvýchodněji s rozměrným mnohokřídlými oknem s oblými horními rohy; okno v patře utvářeno stejně jako v patrech bočních úseků severní a západní fasády, ovšem na okraji ornamentálního vlysu. Západněji lizéna, dva páry rozměrných šestikřídlých oken nad sebou, okna v patře francouzská s kovaným zábradlím. Nejzápadnější část (opět v lizénovém rámci) ve zvýšeném přízemí bez oken, v patře útvar utvářený shodně s východní částí patra, úzká okénka ovšem mezi všemi pásy ornamentů. Trojice vikýřů střešní vestavby, severní se třemi devítitabulkovými okny, střední s osmi a jižní s novodobými okny. Střeca mansardová, krytinou plech, složitá krovní konstrkce, půdní dlažbou půdovky. Interiér: Prostory plochostropé s fabiony. Vstup ústí do drobné předsíně se štukovým stropem, navazuje rozměrná schodišťová hala, vstrostřed stropu rozměrný světlík, některé jeho tabulky kruhové. kolem něj štukové kazety. Po celém obvodu ochoz s okny, na východě s balkónem, na západě otevřený. Původní oblženéní, devěné dvojramenné prohýbané schodiště.v jižní části na valených arkádách, jejich pilíře mají kónické hlavice, klenební pole pod nimi s oblými lunetami, jednoduché lustry zde v florálních štukových rámcích. Rozměrné prostory jižně a východně schodišťové haly s původním obložením, lustry a geometricky členěnými stropy. Hlavní hala v patře na při zápdním průčelí s geometrickými štukovými ornamenty na stropě s okny v oblých lunetách, v nich též zasklené arkády na ochoz. Zachováno množstí původních detailů - dveře, okna, jejich kliky, kličky, závěsy, zasklení, lustry, lampy, kryty radiátorů, obložení (dřevěné i mramorové), zábradlí na bočním schodišti v rizalitu atp. Objekt podskepen, podzemní prostory díle plocotropé, dílem pod nízkými segmenty.