sloup se sousoším Nejsvětější Trojice

Sloup se nachází mimo centrum obce, po pravé straně ul. nazvané podle něj ulice U trojice, na volném prostranstvím, rozkládajícím se mezi panelovými a řadovými domy. Vlastní sloup je vyzdvižen na masivní, třikrát odstupňované základně. Na SZ straně ústřední, nejvyšší části základny je vyryt letopočet 1905. Sloup je opatřen nízkou profilovanou patkou, ze které vyrůstá hladký válcový dřík, zakončený trojdílnou hlavicí. Hlavice sestává z plasticky vystupující prstencové římsy, vlysu tvořeného z reliéfních rozet a oblounové horní části, pokryté jemně plastickým listovým dekorem. Na hlavici spočívá jednoduchý čtvercový plintus, který nese vlastní sochu. Ta je tvořena sféricky komponovanou oblačnou základnou, ze které se zdvíhá vertikálně komponovaná socha Nejsvětější Trojice typu Stolice Boží milosti. Trůnící Bůh Otec má mezi koleny zasazen kříž, který vyrůstá z oblačné základny. Na kříži je zachycen ukřižovaný Kristus, jehož hlava spadá k jeho pravému rameni a jehož tělo je od kolenou níže společně se spodní částí kříže ukryto v oblacích základny. Před základnou se na úrovni jeho kolen vznáší holubice Ducha Svatého. Bůh Otec, zobrazený v obvyklém ikonografické pojetí, oběma roztaženýma rukama přidržuje okraje hodorovného břevna kříže. Plocha pod sloupem je nově vydlážděna a sloup je ohrazen železným oplocením, dosahujícím zhruba výšky základny. Materiál: pískovec Rozměry: v. 460 cm, š. 80 cm, průměr dříku sloupu 36 cm