socha sv. Jana Nepomuckého na podstavě

Celkem třídílná socha sv. Jana Nepomuckého zhotovená z materiálu místního pískovce je osazena na ploché pískovcové desce, na níž je posazen hranolový podstavec s konkávními bočními stranami, jejichž plocha je zdobena hrubě tesanou plochou v hladkém rámování vy-tvořenou pemrlováním, uprostřed těchto ploch jsou reliéfy zkřížených olivových ratolestí. Čelní strana podstavce je mírně konvexní, uprostřed plochy je v tesaném rámování částečně zaniklý nápis tesaný humanistickou polokurzívou O Christliche Mensch ja bleibe hier stehn / Und sch... Johanes Nepomock am / Betrachte ........ Die er durch / seineFünl..... ...... / Bitte für u..... ......... Na stranách vedle rámování jsou reliéfy světců se svými typickými atributy – čelně vlevo sv. Barbora, čelně vpravo sv. Markéta. Pata podstavce je po obvodu zdobena pleten-cem, nahoře je podstavec ukončen římsou tvořenou páskem a oblounem, na čelní straně ve středu je římsa uzavřena volutami stočenými ke středu, pod volutami je reliéf mušle. Pod řím-sou zdobí podstavec po celém obvodu listovec, zadní část podstavce je hladká. Druhou část tvoří středový pilíř posazený ve středu podstavce, směrem nahoru se pilíř zu-žuje. Na čelní straně je v postranních částech u paty zdoben reliéfy volut, mezi volutami je reliéf listových rozvilin. Na ploše čelní strany je tesaný reliéf dopředu hledící Panny Marie s Ježíškem v náručí, u nohou jí po obou stranách klečí dva modlící se andělé. Nad hlavou Panny Marie je reliéfní baldachýn. Boční strany pilíře jsou hladké, bez výzdoby, na zadní straně je nápis tesaný humanistickou polokurzívou errichtet / von / Franz und Maria / Ringel 1842. / Peter Edke Bitthauer / renovirt 1879. Přibližně ve 2/3 výšky pilíře je po jeho obvodu římsa tvořená páskem, oblounem, listovcem z dubových listů a třemi hladkými pásky. Horní 1/3 pilíře tvoří podstavec sochy sv. Jana Nepomuckého. Z podstavce sochy vyčnívají železné držáky pro doplňující sochařskou výzdobu, která byla patrně již dříve ukradena, stejně jako doplňková sochařská výzdoba posazená na spodním podstavci po bočních stranách středového pilíře. Socha samotná je v mírně podživotní velikosti, tvoří monolit s plintem. Pravá noha je mír-ně pokrčená, ruce rovněž pokrčeny ve výši prsou, drží kříž s Ukřižovaným položený na prsou, hlava je mírně sklopena dolů a nakloněna doprava. Socha má poměrně dobře propracované detaily, výrazné je zdobení almuce a rocheta, zdobení almuce je vytvořeno pemrlováním.