krucifix na podstavě

Pískovcový krucifix se nachází na okraji obce u průjezdní komunikace po pravé straně ve směru Dolní Branná - Kunčice nad Labem nedaleko mostu přes Labe. Na volně sesazených kvádrových stupních je postaven sokl, v přední části s rytou obvodovou paspartou, zakončenou oblounem. Na sokl dosedá dřík ve spodní části mírně rozšířený, zdobený na spodní čelní straně reliéfními rokajemi s oválnou kartuší, po stranách se zavíjenými pásky, v horní části kalichovitá trojlistá kytice. Uprostřed je vyrytý čtyřřádkový text: AMOR / MEUS / CRUCIFIXUS / EST //. Podstavec je ukončen plochou profilovanou římsou s přesahem. Na nízkém segmentovém soklíku je vztyčen krucifix s oblými rameny a drobným korpusem Krista s bederní rouškou a hlavou skloněnou k pravému rameni. Okolo hlavy Krista je paprsčitá reliéfní svatozář. Ve vrcholu krucifixu je dvojitá nápisová páska s označením IN / RI /. Vzadu na podstavci je poničený nápis a vročení 1793. Materiálem krucifixu světlý pískovec, celková výška činí 360 cm. Na zadní straně podstavce je nápis s datací, uvedený nápis obsahuje vedle datace i informaci o donátorovi díla („Paul Girzitzka / Mil: Mei. / 1793“ – pozn. „Mil: Mei“ je zkráceno z „Mil(ler) Mei(ster)“ – tj. „mistr mlynářský“).