městský dům

Původně se jednalo o solitérní secesně komponovaný dvoukřídlý dvoupodlažní podsklepený objekt vystavěný na půdorysu písm. L., nachází se na pravém břehu řeky Labe v centrální části města, dům byl postaven pravděpodobně před r.1897 Ignácem Theodorem Peterou jako dílna, prodejna a obytný dům majitele, případně řídících pracovníků. Stavba je provedena v neorenesančním slohu, která se dochovala v téměř nezměněné podobě . Byly zazděny pouze výkladce a byl také odstraněn vývěsní štít nesoucí informace o majiteli objektu. Obvodové stěny jsou zděné, převážně cihelné. Hlavními dominantami fasády jsou dva rizality zakončené mansardovou střechou. Pod severním rizalitem na fasádě je hlavní vstup do obytné i výrobní části objektu. Pod jižním rizalitem je zazděný výkladec s dvěma okenními osami. Plocha fasády obytné části objektu je horizontálně členěna soklem, kordonovou a hlavní konzolovou římsou. Na výrobní části, která tvoří západní křídlo, se žádné horizontální členění fasády neuplatňuje. Vertikálně je plocha fasády členěna rizality, na jejichž stranách se vyskytují mělké pilastry s ionskými hlavicemi. V plastické, bohatě zdobené supraportě čtyřdílných oken v patře rizalitů se nachází bohatá štuková výzdoba. Na bočních konzolách jsou maskaróny s motivem korunovaných ďáblů, mezi konzolami je plastický znak s jezdeckou přilbou, překříženými biči, třmeny a ostruhami. Pod některými okny se nacházejí parapetní desky s motivem kuželkové balustrády, ostění ostatních oken jsou v přízemí zdobena jednoduchou plastickou lištou, v patře jsou zdobená štukatérskými prvky s členěnou suprafenestrou. Omítka je vápenná, na fasádě obytného objektu se uplatňuje jeden barevný odstín omítky, a to zlatý okr. Výrobní křídlo je v barvě lomené světle šedé. Fasáda severní fronty výrobních objektů je v přízemí konstrukce zděné, omítnuté, na tuto konstrukci v patře navazuje hrázděná konstrukce, jejíž vnější plášť je obedněn horizontálně kladenými prkny. Nosné trámy stropu přesahují obrys pláště a jsou opatřeny vyřezávanými detaily hlavic. Okna, vstupní dveře a vrata jsou kazetová, s kvalitní profilací, kvalitními detaily, panty a závěsy odpovídající konci 19. století. Interiér v přízemí je zaklenut v celé ploše poli segmentových kleneb do ocelových I profilů. Dům je svou reprezentativní (východní) fasádou směrován k vyústění kamenného pískovcového mostu přes Labe. Výše uvedená fasáda je orientována rovnoběžně s korytem řeky .