venkovský dům

Roubený patrový dům na podélném půdorysu je situovaný v Mrkvojedech při průjezdní komunikaci. Ke komunikaci je orientován okapovou stranou, štítová průčelí jsou v ose J - S. Na okapové straně se dochovala původní segmentově zakončená okna v dřevěných šambránách. Roubení spočívá na omítnuté podezdívce vyrovnávající mírně svažitý terén. Pavlač je stavěna atypicky, je umístěna na okapové straně a přechází do štítového průčelí (k jižní straně). V bedněném štítu jsou osazena dvojice sdružených oken, štítové průčelí je bedněno po nárožních stranách klasovitě, prostřední pole svisle. Okna v patře sdružená, obdélná, dělena do šesti tabulek, v přízemí štítové strany okna identická. Pavlač s vynesenými profilovanými hraněnými sloupky. Vstupní jednokřídlé dveře osazeny v pravoúhlých veřejích, v zadní polovině nádvorní okapové strany. Nároží roubených stěn s přeplátováním na oboustrannou rybinu, mezi trámy široké vymazávky spar. Střecha sedlová, na přední straně štítu kabřinec. Krytinou objektu čtvercové eterniové šablony vínové barvy. Na okapové straně ve směru ke komunikaci dva komíny zakončeny korunkou.