soubor budov zámku a pivovaru

Barokní budova zámku je umístěna v prostoru bývalé návsi. První zmínka pochází z II. poloviny 17. století. Jednopatrová budova na obdélném půdorysu, s jednopatrovým přístavkem, postaveným nakoso k severovýchodnímu nároží je kryta sedlovou střechou s polovalbami a taškovou krytinou. Hlavním průčelím se obrací do prostoru bývalé návsi, dnešního Mojmírova náměstí a protilehlým vstupním průčelím do prostoru bývalého panského dvora. Budova prošla v minulosti několika přestavbami – nejstarší v roce 1787 (letopočet na průčelí východního křídla), nejnovější úpravy jsou z II. poloviny 20. století. Hlavní průčelí je členěno devíti okenními osami s obdélnými okny v obou podlažích, obdobně i vnitřní průčelí se vstupem, v přízemí s klenutými půloblouky původních pilířových arkád, později byly některé zazděny s vyznačením oblouků, v jedné z nich je situován hlavní vstup. toto průčelí má novodobou hladkou fasádu, v patře původní obdélné okenní otvory, pouze jeden novodobě rozšířen na trojdílné okno. Dům lemuje bohatě profilovaná korunní římsa a jednoduchá kordonová římsa, interiér obsahuje v přízemí i patře valené klenby s lunetovými výsečemi, a místnostmi s plochými stropy, chodba zaklenuta křížovou klenbou na pasech, původní komínová tělesa, schodiště na půdoryse U se dřevěnými stupni. Pozemek parc.č. 594/2 zahrnuje kromě stavby zámku i prostor před hlavním vstupem, pozemek parc.č. 595 tvoří předzahrádku kolem průčelí do ulice a historicky patří k zámku. Budova zámku uzavírala areál bývalého panského dvora, jehož budovy byly zbořeny při nedávné demolici, dochovaly se pouze dvě hospodářské budovy bývalého panského pivovaru – sýpka se sladovnou a pivovar na pozemku parc.č. 594/1. Obě budovy pocházejí patrně z přelomu 18. a 19. století, navazují na sebe v podélné linii, nosná konstrukce je tvořena masivními cihelnými stěnami. Čtyřpodlažní budova pivovaru se zajímavým prostorovým uspořádáním a pozoruhodnými konstrukcemi je podsklepena. V přízemí jsou prostory zaklenuty v celém rozsahu a rozděleny do podélného dvoutaktu, ve vyšších podlažích jsou jednotraktové s vloženými menšími místnostmi. Severní dvoupodlažní budova sýpky a sladovny je v přízemí tvořena menšími zaklenutými prostory o poměrně malé světlé výšce, u nich je možný vstup do sklepa, který se nachází pod zastřešeným pozemkem na západ od objektu. V podlaží je původní skladový prostor, jehož strop je vynášen litinovými sloupy. Obě budovy mají sedlovou střechu s nepůvodní eternitovou krytinou. Pozemek parc.č. 594/1 nejen půdorysnou plochu obou budov, nýbrž i prostor dvora a prostor pod ostatními budovami bývalého panského dvora, zbořenými těsně před zahájením ministerského řízení. Plocha zeleně před severním průčelím zámečku zůstává i nadále nedotčena jako parková plocha zeleně. Hospodářská budova čp. 1857 na pozemku parc.č. 592/1 je novodobě zcela přestavěna , obsahuje však velmi cenná sklepení, která jsou propojena rameny v podzemí s budovou pivovaru. Jde o prostorná sklepení , zbudovaná z cihel, zaklenutá valenou klenbou. Památková hodnota budovy spočívá pouze v její podzemní části.