městský dům

Městský dvoupatrový dům byl vystavěný počátkem 20. století (po r. 1905) na půdorysu protáhlého obdélníku, objekt částečně podsklepen, štítovým průčelím orientovaný k východní straně do Revoluční ulice poblíž náměstí TGM. Přízemí objektu se dvěma výkladci, na střední ose čtvercový výkladec se vstupními dveřmi do prodejny, na pravé ose obdélné dveře (prosklené) umožňující vstup do objektu (do bytových prostor v přízemí a patrech). Přízemí od 1. NP odděleno pásovou vystupující římsou. Průčelí městského domu členěno čtyřmi lisenami do tří svislých os, které převyšují korunní římsu (prostřední osa mírně od levé a pravé osy zvýšená), liseny jsou ukončeny kvádrovými pilířky, na nich upevněny kamenné vázy. Okna 1. a 2. NP osově souměrná, v dřevěných rámech, dělena na dvě poloviny s vrchní vodorovnou příčlí. Okna jsou orámována štukovými šambránami, pod okny jednoduché profilované parapety s oplechováním. Nárožní liseny ve vrcholu s maskarony. Ve střední ose 2. NP pod korunní římsou reliéf polofigury s tělem hada v kouřové křivce, nad sdruženými okny 1. NP bohatý secesní dekor s reliéfem dívčího obličeje, nad okny štuková výzdoba se štítky. Fasáda světlé bary (bílý a světle žlutý odstín). Interiér objektu přístupný obdélnými dveřmi uplatněnými v pravé ose domu, dlouhá úzká přímá chodba se štukovou výzdobou, liseny s rytým páskovým dekorem kanelur. Ramena schodišť s bohatými křivkami litinového schodišťového zábradlí, pokládka chodeb s původní keramickou dlažbou s vegetativní kresbou. Menší pravoúhle lomená chodbička ze vstupní úzké chodby v zadním traktu domu pokračuje do jeho dvorní části. Dvorní průčelí pohledově neuplatněno, bez výrazných architektonických ambicí, omítka dožilá, její stav je havarijní.