Löwitova vila

Nárožní, dvoupatrový rodinný dům (druhé patro je částečné podkroví), na obdélném půdorysu dvakrát odhmotněném na jihozápadní straně. Mimo budovu je do terénu zapuštěna garáž, krytá terasou ve výši 15 cm pod úrovní přízemku. Zdivo je cihelné, omítnuté, stropy nad suterénem a pod terasami jsou ze železobetonu. Typická je kombinace omítaných ploch s detaily, opatřenými modrou barvou (tzv. pařížskou modří) - okenní mřížky s parapety, zábradlí teras a venkovního schodiště, železné dveře vedoucí do garáže, okapy. Rozmanitost a členitost jednotlivých průčelí je dána souhrou hmoty, teras, rozmístěním i tvarem oken a barevností detailů v tzv.pařížské modři. V severovýchodní části průčelí, otevírajícího se do ulice, je umístěn hlavní vstup, ke kterému vedou schody. Původní dvoukřídlé dveře zakrývá výrazná markýza. Velmi členěné a komplikované je západní průčelí, a to užitím vertikálních a horizontálních prvků, střídáním hmoty a odhmotnění i jednotlivými detaily. Na jihozápadě je hmota domu jednak doplněna masivní zídkou obkružující terasu, zároveň je zdivo částečně odebráno v části s vchodem na terasu. Obvod zídky terasy lemuje žlab. Tato střední část objektu, s přízemní terasou, s vloženým pilířem oválného půdorysu a kruhovým oknem ve druhém patře, převyšuje všechny ostatní odhmotněné přičleněné části. Dochováno je též modře natřené oplocení ze silného vlnitého drátu na podezdívce. Plechová vrata jsou rovněž natřená modrou barvou. Interiér obsahoval suterén s bytem zahradníka, vlastní byt majitele a samostatnou ordinaci v přízemí. Dochovány jsou veškeré dveře i okna. Předmětem ochrany je dům čp. 1427 včetně oplocení a příslušné pozemky. Podrobný popis: Jižní průčelí: Ve spodní části fasády se nachází dvě horizontální sklepní okénka o třech okenních tabulkách s mřížkou a parapetem v modré barvě. Až do poloviny fasády je průčelí nezdobené. Následuje pochozí terasa, která se do průčelí otevírá čtyřmi horizontálními dlouhými okenními otvory (nezasklenými) s modrým parapetem. Nad nimi pak pokračuje hmota fasády v jednolitý pás s funkcí zábradlí. Na terasu vedou dvoje dveře s nadsvětlíkem, k nimž jsou přičleněna horizontální trojtabulková okna. Zcela nahoře je rovněž horizontální pás tří oken, z nichž každé je po třech okenních tabulkách. Na jihovýchodní straně jsou umístěné schody vedoucí na terasu. Modré železné zábradlí schodů je velmi zajímavým a doplňujícím prvkem architektury. Pod terasou se nachází vstup do garáže. Vstup zakrývají jednokřídlé železné dveře natřené rovněž modrou barvou. K hmotě jižního průčelí ze západní strany přiléhá snížená část domu, dotvářející rozmanitost a komplikovanost architektury. K jižnímu průčelí této části objektu vedou schody, zpřístupňující terasu v přízemí. Průčelí je členěno jedním oknem směrem na východ se dvěma okenními tabulkami, modrým parapetem a světlým železným zábradlím. Ještě dále na východ, ale již v odhmotněné části základní architektury se nachází jedno vertikální okno s parapetem a zábradlím (zdá se novodobé). Zcela na západě je do omítky včleněn okap v modré barvě, který opět hraje svou barevností i tvarem zajímavou roli. Západní průčelí: Je velice členěné a komplikované, a to souhrou vertikálních a horizontálních prvků, střídání hmoty a odhmotnění i jednotlivými detaily. Na jihozápadě je hmota domu jednak doplněna masivní zídkou obkružující terasu, zároveň je odebrána část zdiva v části s vchodem na terasu. Tato část je tedy vykrojena z hmoty a podepřena jedním masivním sloupem o zídku. Na terasu se vchází dvoukřídlými dřevěnými dveřmi, k nimž z každé strany je přičleněno vertikální jednotabulkové okno. Vše je chráněno roztahovací mřížkou s kosočtvercovým vzorem. Směrem na jih je znatelné další výrazné odhmotnění stavby. Oproti základní hmotě je až o 1/3 stavba na této straně snížena a je na terasu otevřena jedním horizontálním oknem o čtyřech okenních tabulkách s mřížkou s motivem opakujících se kosočtverců a s parapetem v modré barvě. Okno je vymezeno na obou stranách dvěma okapy rovněž natřenými modrou barvou. Podlaha terasy je tvořena čtvercovými dlaždicemi, které zejména v kryté části zachovávají svou barevnost (střídání tmavých a světlých dlaždic). Obvod zídky tvoří žlab. Západní průčelí směrem k severní straně je v horní části budovy zdobeno kruhovým oknem. Severně nad kruhovým oknem je komín. Ve fasádě nad terasou je ještě umístěno malé obdélné okénko. Tato střední část objektu s vstupem na terasu v přízemí a kruhovým oknem ve druhém patře převyšuje všechny ostatní odhmotněné přičleněné části. Působí spíše vertikálním dojmem i s komínem ve vztahu k horizontalitě oken (horizontální jsou celky, avšak jednotlivé okenní tabulky jsou vertikální), zídky, teras se zábradlím a dlouhými obdélnými prázdnými otvory ve zdi terasy. Směrem k severní straně v horní části je opět tato střední část vykrojená. Zbylé zdivo je viditelné za terasou, což ještě umocňuje horizontalitu terasy. Na severozápadě je přičleněna k základní převýšené hmotě objektu další snížená část s terasou, která má opět jako v jižním průčelí dlouhý horizontální pruh z prázdných otvorů, nad nimiž pokračuje zdivo. Terasa pak vrcholí železným jednoduchým zábradlím natřeným modrou barvou. Zábradlí vytváří čtyři horizontální obdélníky. Severní průčelí: V severovýchodní části průčelí je umístěn vstup, ke kterému vedou schody. Vstupní dveře jsou dvoukřídlé, dřevěné, se dvěma podlouhlými okenními tabulkami uprostřed, s původní klikou. Vstup zakrývá markýza. Směrem k západu jsou v průčelí umístěna obdélná horizontální okénka (celkem pět). Nad nimi v úrovni přízemí bývala část stavby s ordinací. Prosklený horizontální pás původní ordinace tvoří dvě okna. Směrem na západ je dvojité okno se čtyřmi okenními tabulkami. Nad tímto oknem je opět patrné odhmotnění budovy s terasou a zábradlím (zábradlí na této straně vytváří dva obdélníky horizontálně pojaté). Směrem na východ v přízemí pak dlouhé dvojité okno se šesti okenními tabulkami. Tato přední část pak je opět odhmotněná a v zadní úrovni jej převyšuje zdivo jiné části objektu. Východní průčelí: Je rovněž velmi členité. V jihovýchodní části se nachází odhmotněná část domu zakončená zábradlím terasy. V této části je umístěno jedno čtvercové okénko do spíže a dveře se světlíkem s přičleněným dvoukřídlým oknem (do přípravny). Všechny tyto otvory jsou kryty modře natřenou mřížkou různých tvarů. Kolem této části domu se rozprostírá terasa z dlaždic (stejné jako u terasy západního průčelí). Terasa je také přístupná schodištěm z jižního průčelí. Střední část domu je převýšená a obsahuje v přízemí dvě dvojitá okna se čtyřmi okenními tabulkami (mezi dvěma obdélnými tabulkami jsou dvě čtvercové nad sebou). Severním směrem jsou další dvě malá čtvercová okénka. Za nejsevernějším okénkem je již vykrojená otevřená část s markýzou a vstupem. Střední již zmíněná převýšená část tohoto průčelí v prvním a druhém patře severním směrem obsahuje dvě okna horizontální o třech čtvercových okenních tabulkách. Nad markýzou je viditelné z vykrojené části objektu další čtyřtabulkové velké obdélné horizontální okno. Suterénní byt se do dvora otevírá jedním dvojitým horizontálním oknem se třemi okenními tabulkami, krytými bílou mříží (střední část průčelí nejjižněji). Směrem k severu jsou umístěny jednokřídlé dveře s malými obdélnými skleněnými tabulkami po celé ploše. Dále na jih od vstupu jsou v úrovni horní třetiny dveří dvě čtvercová okna. Všechna okna východní průčelí mají modrý parapet. Terén suterénu je nerovný a k uličnímu chodníku výrazně stoupá. Nevelký dvůr u východního průčelí je betonový. Oplocení: Železné oplocení natřené modrou barvou na podezdívce. Vedle schodů k vstupním dveřím se nachází vrata rovněž plechová natřená modrou barvou.