vodárna zv. Turecká věž

Věžovitá stavba nepravidelného půdorysu, desetiboká, v linii hradební zdi (vznikla zřejmě na místě jedné bašty). Zděná z cihel, v přízemí na J straně pískovcové kvádry. Dolní 3 patra dělená římsičkami, vyšší patro vždy užší. Na S a SV pouze horní římsa. Nad třetím patrem římsa s prejzy. 4. patro značně užší, završeno - mimo blok schodiště na SV straně - kupolovitou střechou krytou prejzy. Nad schodištěm též prejzy. Na vrcholku kupole pískovcový baldachýn - stříška na čtyřech sloupcích s koulí, na železné tyči hvězda (kometa). V přízemí z V pískovcový portálek s diamantováním a ovály. Nad obloukem ostění kladí ze třech dílů s ornamentální výzdobou připomínající krajku - stylizované květy (rozety). Nejnižší okénko schodiště s pískovcovým ostěním. Okénka schodiště celkem 2 nad sebou, mají tvar kosočtverce. V 1. a 2. patře na JV po jednom okénku, ve 3. patře 6 okének od západu k východu, ve 4. patře 3 okénka od Z k J. Okénka pravoúhlá. Na severní straně 4. patra okénko oválné. Omítka hladká, v přízemí kvádrování. Předmětem ochrany je věž s příslušným pozemkem.