1000131420 - socha sv. Jana Nepomuckého
socha sv. Jana Nepomuckého
Nymburk
Kostelní náměstí
lokální

Barokní socha z roku 1742.

popis

Pískovcová socha. Na dvou čtvercových stupních podstavec s čelní stranou vypuklou. Sokl v horní části profilovaný, vsazen držák lucerny. Střední díl s volutami. Na S (čelní) straně v horní části korunovaná kartuše. V ní dvě postavy držící erb s pelikánem krví sytícím mládě, na erbu přilbice s pelikánem navrchu. V úseči: P.D.I.IL SdR. Pod kartuší nápis v zrcadle (nahoře překrytý kartuší): ERectA. / ANNO: / qVo DIVINo AVXILIo / & ope hVIVs SANCtI TER= / RA Bohe MAestAb= / hoste LIberAta (chronogram 1742) Na J straně nápis v zrcadle: RENOVATVM / DIVO IOANNI / PATRONO REGNI / ANNO IVBILEO / INTER SANCTOS / CANONISATO. (chronogram 1778) Na straně západní v zrcadle: RENOVATVM / DIVO IOANNI. / CORONA SANC / TA CORONATVS / EST+ (chronogram 1823). Níže monogram JZ i: Na V straně v zrcadle: TRANSLATVM / ET / RENOVATVM / ANNO: 1891. / RENOV. 1929. / A. 200. / CANONISATIONIS Socha sv. Jana Nepomuckého, s křížem v pravé ruce na prsou, v levé ruce drží kvadrátek, hledí vzhůru. Pod jeho pravém boku andílek s relikvií jeho jazyka v levé ruce a ukazovákem pravé ruky na ústech. Obě postavy umístěny na oblaku. Předmětem ochrany je socha sv. Jana Nepomuckého na p.p. 1581/1.