lisovna s vinným sklepem

Hulatův sklep s patrovou lisovnou se nachází v části obce zvané Záhumení a patří k nejmohutnějším vinohradnickým stavbám ve vsi. Představuje stavební typ charakteristický pro hanácko - slováckou oblast. Mohutná štítově orientovaná patrová lisovna obdélného půdorysu o rozměrech 7,35 x 9,6 m je situovaná ve svahu. Průčelí přiznává horizontální členění stavby, maskuje však její vnitřní dispozici: přízemí je odlehčeno třemi arkádami, které chrání pravoúhlý vchod do lisovny, a dvě zamřížovaná okna po stranách vchodu, a v patře je prolomen podávací otvor a tři okna se šambránou, přičemž prostřední je půlkruhově zaklenuté, dvě z oken osvětlují za průčelím ukryté schodiště na sýpku, třetí pak volný meziprostor, z něhož je přístupná půda. Zvláštností je dvojitá přední stěna - mezi vlastní zdí a průčelím se nachází 70 cm široký prostor, který kryje vnitřní schodiště, přístupné jednoduchými dvířky ze svisle kladených prken v levé boční fasádě, k nímž se vystupuje úzkým cihelným schodištěm. Vnitřní schodiště končí podestou, z níž se po překročení vysokého prahu vejde jednokřídlými svlakovými dveřmi na sýpku s trámovým stropem. Postranní průduchy umožňují trvalé odvětrávání uzavřeného prostoru. Volným otvorem v čelní stěně sýpky lze vstoupit do meziprostoru, daného šířkou schodiště, tedy vzdáleností mezi stěnou sýpky a průčelím celé stavby. Sem ústí podávací otvor na seno a třetí okno, patrné v průčelí. Z tohoto meziprostoru lze po žebříku vylézt na půdu. Do lisovny vedou pravoúhlé dvoukřídlé svlakové dveře, na čelní straně pobité šikmo a koso kladenými deskami, tvořícími jednoduchý geometrický dekor. Malý otvor nade dveřmi přispívá k trvalému větrání interiéru. Jednoprostorová lisovna je zahloubená asi 60 cm pod úrovní terénu, proto se do ní sestupuje po dřevěných schodech. Vnitřní prostor tvoří jedna velká místnost zaklenutá valenou klenbou a osvětlená dvěma pravoúhlými okny se vsazenou provlékanou mříží. Pod oběma okny jsou v segmentových nikách zachovány dřevěné okenice někdejší násypky na hrozny, z vnější strany jsou ovšem tyto otvory zazděné a ukryté pod vrstvou omítky. Dvoukřídlé svlakové dveře v zadní stěně vedou do šíje a dále do obdélného, valeně vyzděného sklepa. Ten je asi 18 m dlouhý, stěny jsou potaženy ušlechtilou černou plísní a jsou v něm zachovány dřevěné kantnýře na bečky. Podlaha sklepa i šije je z dusané hlíny. Patro je odlišeno od přízemí strukturou omítky i barevným nátěrem Mohutnou stavbu kryje valbová střecha. Průzkum stavby ukázal, že její současná podoba vznikala postupně. Nejmladší částí je průčelní stěna kryjící schodiště, přistavěná koncem 19. století. Svědčí o tom neprovázané zdivo, různý stavební materiál i použité omítky: na starší zdi se zachovala hliněná omítka promísená s plevami, na mladší stěně omítka vápenná. Materiál: nepálená a pálená cihla, kámen, omítka liněná a vápenná, dřevo, keramická krytina