vodní mlýn

Vodní mlýn čp. 82 je solitérní usedlost stojící na obdélném půdorysu, s příčným křídlem v ose jihozápadní okapní stěny. Dům je v jižní třetině roubenou podstávkovou stavbou, zbývající dvě třetiny jsou zděné a omítnuté. Střecha je sedlová, krytá pálenou taškou bobrovkou. Lednice navazuje na jihovýchodní štítovou zeď, která je zděná z pískovcových štuků. Zbylé strany jsou zděny v kombinaci pískovcových kvádrů, lomového čediče a trachytu kladeného na své nejdelší straně do vápenné malty. Řádky jsou hustě šíbrovány odštěpky čediče a trachytu. Lednice je z velké části destruovaná (styčná stěna s mlýnem je však opravená), v severovýchodní stěně je druhotně proražen otvor. Zdivo lednice je sníženo o cca 1,5 m, dlážděná podlaha není pod nánosy rumu patrná. Otvory lednice jsou bez výplně, avšak historické snímky zachycují štítová okna členěná do tvaru řeckého kříže a v roubené stěně okna šestitabulková. Ostatní otvory jsou pravoúhlé s dvojitou výplní s bílou povrchovou úpravou v dřevěných profilech. Členění výplní kolísá od trojtabulkových s příčlemi tvaru T, po čtyř a šestitabulková dvoukřídlá. Povrchová úprava stěn je ve žlutém provedení. Dřevěné prvky jsou tmavohnědě mořeny s bíle zdůrazněnou vymazávkou.