socha Panny Marie

Socha Neposkvrněného početí Panny Marie (Immaculata) je situovaná na jižním konci obce Bradlecká Lhota u rozcestí polních cest. Je ohraničena nízkým novodobým kovovým plotem přístupným po dvou kamenných předstupních. Uvnitř plotu je kolem sochy květinová výzdoba. Socha vysoká cca 4 m je vytesaná ze světlého jemnozrnného pískovce. Nízký kvadratický sokl nasedá na tři hranolové pískovcové stupně, z nichž horní je na čelní a bočních stranách profilován. Sokl přechází v zúžený čtyřboký kazulový dřík s dolními volutovými křídly, zakončený mohutnou bohatě profilovanou římsou s palmetovým pásem a dvaceti hlavičkami dvojic andílků na čelní a bočních stranách. Na římsu nasedá nástavec sloužící jako podnož pro sochu Panny Marie. Na čelní straně nástavce jsou vytesány dvě reliéfní hlavičky andělů. Na římse je osazena kovová lucerna. Sokl je na čelní straně opatřen jednoduchou kartuší a v horní části palmetovým pásem. Dřík je ze tří stran opatřený mělkými nikami s profilovanými parapetními římsami, které zdobí nízké, plasticky kvalitně propracované, reliéfy světců. Na čelní jižní straně je umístěn reliéf sv. Josefa. Světec je s vousem, prostovlasý, oděný ve splývavé drapérii. Na pravé ruce drží prostovlasého Ježíška oděného do bederní roušky a v pravé ruce svírá lilii nebo rozkvetlou hůl (?). Nad nikou se nachází feston s florálními motivy, pod nikou ve spodní části dříku je nápisová deska orámovaná makovicemi a vinnými hrozny. Po pravé západní straně se nalézá reliéf sv. Václava. Světec je s vousem, oděný v knížecím rouchu, ve vysokých botách, s korunou na hlavě. V pravé ruce svírá praporec ozdobený křížem a v levé drží korouhev, o kterou se opírá. Na levé východní straně je umístěný reliéf sv. Františka Serafínského. Světec je oděný ve františkánském rouchu s kapucí, opásaném provazem, bosý, na hlavě má tonsuru. V pravé ruce drží knihu a lebku. V levé ruce svírá jednoduchý kříž. Panna Marie v mírně podživotní velikosti v kontrapostu je oděna do splývavého, bohatě zřaseného roucha s manžetami, přepásaného v pase. Přes ramena má přehozený plášť. Je bosa. Na hlavě má korunku s vrchním zlaceným křížem. V pravé ruce svírá zlacené žezlo, na levé jí sedí prostovlasý Ježíšek, který je oděný v bederní roušce a v levé ruce drží jablko s vrchním zlaceným křížem. Na čelní straně soklu je nápis: „Ku cti Marye Panny tuto sochu Postavit dali / FrantiseK Vitvar č. 36 FrantiseK Vyk č. 37 / Gozef Vyk č. 38 R 1850“. Na čelní straně dříku je v nápisovém poli vyryto: „Pod ochranu tvou / se utíkáme svatá / Boží Rodičko“.