socha sv. Jana Nepomuckého na podstavě

Pilíř se sochou sv. Jana Nepomuckého se nachází na okraji obce ve směru na chatu Číhalka u místní lesní komunikace mezi vzrostlými stromy. Památka je čelem orientována k jižní straně, ohraničena dřevěným plůtkem se šesti kamennými kvádrovými sloupky o rozměru 24 x 24 x 125 cm výšky. Na základovém stupni o rozměru 100 x 135 x 16 cm tloušťky je usazen kvádrový sokl o velikosti 87 x 50 x 50 cm výšky. Sokl je v horní části zvonovitě zakončený a přechází do těla podstavce, na kterém je na čelní straně uprostřed vytesán nízký reliéf o velikosti 61 x 37 cm zobrazující svržení sv. Jana Nepomuckého z mostního pilíře do Vltavy. Okolo reliéfu ve svislicích hladké pásky o šíři 11 cm. Vrchní část podstavce v nárožích s rozetami a vegetativním motivem. Boky pilíře s rytými zrcadly, hladké. Na zadní straně podstavce rytý text ve versálkách: ERICHTET AUF KOS / TEN DER IGNATZ UND / JOHANNA VOGLISCHER / EHELEUTE / IM JAHRE 1838. /Římsa plochá, přesahující, ústupková o tloušťce 11 cm. Na plintu vysokém 21 cm je umístěna socha světce sv. Jana Nepomuckého o výšce 130 cm. Světec zobrazen v kontrapostu s pokrčenou levou nohou, figura esovitě natočená, na předloktí levé ruky položen diagonálně položený krucifix. Pravá ruka přidržuje spodní břevno kříže. Světec zobrazen v běžném ikonografickém pojetí, s biretem na hlavě. Materiál: světlý pískovec, celková výška 430 cm.