zřícenina hradu Medlice

Pozůstatky zaniklého středověkého hradu se nacházejí na vysokém levobřežním ostrohu nad řekou Moravicí. V současné době jsou zde patrné jen terénní relikty valu a příkopu a nevelké zbytky zděných konstrukcí. Hradní jádro má tvar nepravidelného trojúhelníku s delší osou orientovanou ve směru východ – západ a rozměry zhruba 75 x 38 m. Je rozděleno zídkou z nasucho kladených kamenů na dvě části, přičemž na větší, výše položené části, jsou patrné tři plošiny. Ze severní a východní strany hradního jádra je zřetelný příkop vysekaný do skály. Val, dnes již značně porušen, je v koruně široký cca 2 – 3 m. Vzhledem k míře dochování hradu a absenci archeologického výzkumu není možné blíže specifikovat typologickou klasifikaci ani vnitřní uspořádání hradu. Ze starších archeologických nálezů je doložena malá kolekce keramických fragmentů datovaná do 14. – 15. století.