sloup se sochou Panny Marie

Pískovcový sloup se sochou P. Marie představuje vzácnou ukázku poměrně dobře dochované polychromované barokní architektury. Skládá se z dvojice schodišťových stupňů obíhajících celý obvod hranolového soklu, těla pomníku s reliéfy, profilované hlavice, plintu sloupu s patkou, dříku sloupu, zdobné hlavice a sloupu se sochou Panny Marie Immaculaty. Celek památky obíhá kovový plůtek s nízkým kamenným soklíkem a předsazeným schodem. Na vrcholu sloupu je umístěna socha P. Marie o výšce cca 150 cm, figura stojí v kontrapostu s nakročenou pravou nohou a sepjatýma rukama u srdce. Postava prostovlasá, oděná do zřaseného roucha, okolo hlavy kovová svatozář s dvanácti hvězdami. Socha stojí na nízkém soklíku, plintus s nápisy a datací: čelní strana : TATO:STAVE:, vpravo ANNO 1730 / DNE 16 DECEM, zadní strana SNACLADEM PAN?/?? GANA RIDLA, vlevo S:MARIA ORODVI /ZANAS. Vše osazeno na zdobné volutové korintské hlavici s drobnými putti uprostřed vrcholového profilu. Hlavice je vynesena dorským sloupem, který je zdoben prstencem. Dřík o výšce 200 cm s mírnou entazí, u patky o průměru 33 cm. U paty dříku je kovová obruč s držákem na lucernu. Plintus sloupu s antickou patkou spočívá na jednoduché hlavici, která je zvýrazněna drobnou lištou s půloblounem, nad níž je bohatě profilovaná široká římsa s výraznou odkapovou římsou. Tělo pomníku je ze všech čtyř stran vybaveno mělkými zrcadly s nízkými reliéfy světců, vždy s latinským nápisem s chronogramem umístěným pod ním na soklu. Na čelní straně je umístěn reliéf zobrazující P. Marii s Ježíškem a nápisem: GLORIA INEX / CELSIS DEO / ETINTERRAPAX / HOMINIBVS, vlevo sv. Jan Nepomucký a nápis: IPOSOFESTO DESPONSATIONSIS BEATAE / VIRGINIS VIGESI MATERTIAIANV / AR IIPROCESSIONALITER LIBANIO / VENIT PATER IOANNES IGNATIVS / STELLAETSATAT VAMHANCBENEDIXIT /, vpravo sv. Jan Křtitel a nápis: BEAETAE MARIAE PVRO HONORIAP / PONICVRAVITIIOANNESRIDL / HORT VLANVSALLTENB VRGEN / SIS STAT VAM HANC VIATOR I / BVS VENERATIONI DEPONIT /, na zadní straně ZvěstováníP. Marie a nápis: LAVDENT VRITA / GVE IESVSIN / SAE CVLA SEMPER / ET in FINITE /. Kvádrový sokl sloupu je na horní hraně zdoben jednoduchým profilem. Celý sloup je osazen na základ, který je tvořen ze třech obíhajících schodišťových stupnů. Materiál pískovec. Celková výška cca 6 m.