socha sv. Jana Nepomuckého na podstavě

Socha světce, sv. Jana Nepomuckého na pilíři, je umístěna při vjezdu do obce u místní komunikace, nedaleko pomníku padlých. Její vznik je datován rytým letopočtem 1776. Na kvádrovém soklu o rozměru 80 x 53 x 55 cm výšky, v hoření části s ústupkem po obvodu soklu, je posazen kvádrový podstavec, po stranách s příložkami, které jsou v hoření a spodní části zdobeny zavíjenými volutami. Nápisová deska na přední straně obdélná, mírně předsazená (o rozměru 90 x 31 x 6 cm), s rytým zrcadlem a textem: Oroduj za nás, / Patrone náš, / svatý Jene / Nepomucký! /. Podstavec je završen plochou, přesahující římsou. Na obdélném, nízkém plintu je umístěná socha sv. Jana Nepomuského. Světec zobrazen v kontrapostu, s nakročenou levou nohou, pravá ruka je ohnuta v předloktí a položena na prsou. V levé ruce drží palmovou ratolest. Sv. Jan Nepomucký je oděn do kanovnického roucha s rochetou, přes ramena má přehozenou almuci, na hlavě biret. Výška sochy v podživotní velikosti, včetně plintu je 135 cm. Vzadu na podstavci rytý text: Tato socha zřízena / a postavena jest v r. 1776 / a opět opravena v r. 1856 / nákladem početné obce / Velko – Jeřické /. Celková velikost objektu je 200 cm. Materiálem světlý pískovec.