areál bývalých jezdeckých kasáren

Areál bývalých kasáren se nachází v severozápadní části města. V době výstavby šlo o dosud nezastavěné území na okraji Mostu, dnes je areál součástí nově postaveného města. Jde o poměrně rozsáhlý komplex budov, vymezený pravidelným obdélníkem mezi dnešními ulicemi Čsl. armády, Jana Opletala, Jugoslávskou a Partyzánskou. Tvoří ho celkem 16 objektů různého původního účelu. Bývalá kasárna byla postavena na počátku 20. století, jejich architektonický výraz odpovídá vojenskému charakteru – je spíše strohý, avšak zejména na fasádách nepostrádá zajímavou výzdobu, vesměs dochovanou. V zásadě je zachován rovněž původní urbanistický koncept, včetně části komunikací s kamennou zádlažbou a části zeleně, doplňující stavby. Kasárenské objekty spoluvytváří vzhled čtyř ulic, přičemž dominantním prvkem jsou v ulici Čsl. armády. Zde jsou situovány nejvýznamnější budovy s náročně provedenými fasádami a členitými střechami.