kostel sv. Václava

Celková situace Kostel je jednolodní, s lodí na půdoryse obdélníka a s obdélným odsazeným presbyteriem na východě. Po severní straně presbyteria byla přistavěna hranolová věž. Do osy západního průčelí lodě byla přistavěna polygonální předsíň. Presbytář i loď jsou kryty sedlovými střechami s valbou na východě, hřeben lodi je navíc za zděným štítem prolomen sanktusníkovou vížkou zakončenou cibulovou bání. Západní předsíň je kryta sedlovou střechou na západě zvalbenou. Věž je kryta cibulovou bání se věžičkou zakončenou cibulí. Střešní krytinu tvoří pálená bobrovka, výjimku tvoří pouze cibule věže a sanktusníkové vížky, která je tvořena šindelem. Průčelí Hlavní (západní) průčelí je tříplánové. Přední plán, západní průčelí předsíně, je v ose prolomeno Obdélným dveřním otvorem s dvoukřídlými palubkovými dveřmi. Profilovaná korunní římsa ukončující průčelí je dřevěná. Prostřední plán, západní průčelí lodi, je v ose opatřen obdélnou nikou se segmentovým záklenkem. Průčelí vrcholí profilovanou korunní římsou nad níž byl vyzděn štít sedlové střechy, který vrcholí trojúhelným tympanonem. Do osy štítu byl vsazen ciferník kostelních hodin a nad ně segmentový fronton. Zadní plán, západní průčelí věže, je v přízemí, ve druhém a třetím patře opatřen po jednom střílnovitém obdélném otvoru, poslední bedněné patro je prolomeno obdélným otvorem s půlkruhovým záklenkem. Bedněné patro je zespoda vymezeno a ze shora ukončeno profilovanou dřevěnou římsou. Pravé (jižní) průčelí je tříplánové. Přední plán, jižní průčelí lodi, je prolomeno třemi osami. První osu od západu tvoří v úrovni přízemí mírně oválný okenní otvor a nad ním pak otvor obdélný se segmentovým záklenkem, jehož dřevěné okno je rámem rozděleno na devět polí o čtyřech tabulkách. Následující dva obdélné okenní otvory jsou obdélné se segmentovými záklenky a mají dřevěná okna dělená rámem do dvaceti polí o čtyřech tabulích. Okenní otvory jsou lemovány plochými šambránami obíhanými páskem. Pod střední osou byl ještě prolomen obdélný dveřní otvor se segmentovým záklenkem a dřevěnými dvoukřídlými rámovými dveřmi. Jihozápadní nároží ve své hmotě skrývá vřetenové točité schodiště, které je z exteriéru přístupné obdélným dveřním otvorem lemovaným pískovcovým ostěním s ušima a s jednokřídlými palubkovými dveřmi a osvětlované obdélnými okenními otvory. Prostředním plánem, jižním průčelím presbyteria, prostupuje jeden obdélný okenní otvor se segmentovým záklenkem a oknem děleným do osmi polí po čtyřech tabulích. Presbytář i loď mají společnou profilovanou římsu. Zadní plán, jižní průčelí předsíně, je prolomeno jedním obdélný okenním otvorem vyplněným dřevěným oknem z něhož je patrna pouze horní polovina, která je předělena stojkou na dvě pole zasklené šestiúhelníkovými terčíky do olova. Levé (severní) průčelí je čtyřplánové. První plán, severní průčelí věže je, opatřeno v patrech obdélnými štěrbinovými střílnovými otvory, poslední patro je shodné má obdélný okenní otvor s půlkruhovým záklenkem. Druhý plán, severní průčelí lodi, je shodné s průčelím jižním s tím rozdílem, že zde chybí vstup pod střední osou. Třetím plánem, severním průčelím lodi, a čtvrtým plánem, severním průčelím předsíně, neprostupují žádné otvory. Zadní (východní) průčelí je tříplánové. Předním plánem, východním průčelím presbytáře, prostupuje dnes zazděný hrotitý okenní otvor s plochou šambránou obíhanou páskem a s částečně dochovaným původním ostěním. Prostředním plánem, východním průčelím lodi, neprostupuje žádný otvor. Zadní plán, východní průčelí věže, je v přízemí opatřen, na vnějším líci, hrotitým okenním otvorem s kovanou prosekávanou mříží. Následná tři zděná patra jsou prolomena obdélnými střílnovými otvory a patro je opět prolomeno obdélným okenním otvorem s půlkruhovým záklenkem. Dispozice Plochostropá loď je od západu přístupná z plochostropé předsíně obdélným dveřním otvorem pískovcovým ostěním a s do interiéru kostela rozevřenými špaletami se segmentovým záklenkem. Západní stranu lodi zaujala kruchta, na východě je spojena s presbytářem půlkruhovým vítězným obloukem. Presbytář je zaklenut jedním polem české placky s kalotovým závěrem. Presbytář je na severu spojen pozdně gotickým portálem se sakristií, která je zaklenuta valenou klenbou. Jednotlivá podlaží věže jsou plochostropá. Krov Krov nad lodí je hambalkový o jedné úrovni hambalků s konstrukcí ležaté stolice v plných vazbách, doplněné o středový věšadlový sloupek. Krov nad presbytářem je rovněž hambalkový o jedné úrovni hambalků podpírané dvěmi podélnými stojatými stolicemi.