dům

Dům je řešen jako roubené, částečně podsklepené přízemní stavení, vybudované na obdélném půdorysu, zastřešené pravidelnou sedlovou střechou, okapově orientovanou ve směru k místní komunikaci. Střecha objektu je kryta na koso skládanými azbestocementovými šablonami čtvercového formátu, osazovanými na podkladní bednění. Klempířské prvky jsou zhotoveny z pozinkového plechu. Střešní plášť je vynášen krovem hambalkové konstrukce. Hlavní střešní štít je opatřen jednoduše skládaným prkenným bedněním o dvou horizontálních polích. Zadní štít je opatřen novodobým prkenným bedněním. Komínové těleso je v úrovni nad střechou provedeno z režného cihelného zdiva. Boční obvodové stěny světnice a zadní komory jsou provedeny ze dvoustranně přitesávaných kmenů, spojovaných na běžné tesařské spoje (stěny jsou ztuženy dřevěnými kleštinami). Trámy jsou opatřeny černým olejovým nátěrem. Spáry mezi trámy jsou vyplněny hliněnou mazaninou, překrytou bílým vápenným nátěrem. Lícová přizdívka v hlavním průčelí, sokl a část stěny v zadním průčelí jsou provedeny ze smíšeného zdiva, opatřeného jednovrstvou vápennou omítkou s vrchním přebílením. Boční stěna na krytém zápraží a parapetní bednění pavláčky při boční stěně roubené komory jsou řešeny ve formě dřevěné rámové konstrukce s vrchním obedněním. Okenní výplně ve světnici jsou zhotoveny ze dřeva a konstrukčně jsou řešeny jako dvojitá okna, vně i uvnitř rozdělená vždy na dvě otvíravá křídla, v ploše horizontálně členěná dřevěnými příčlemi na šest stejně velkých prosklených polí. Kolem oken v roubené části domu jsou osazeny profilované prkenné obložky. Pod okny v hlavním průčelí jsou osazeny kamenné parapety. Okenní výplně v komoře jsou zhotoveny ze dřeva a konstrukčně jsou řešeny jako dvojitá okna, vně i uvnitř rozdělená vždy na dvě otvíravá křídla, v ploše horizontálně členěná dřevěnými příčlemi na čtyři prosklená pole (členění ve 2/3 výšky). Okenní křídla i obložky jsou opatřeny bílým olejovým nátěrem. Dveře hlavního vstupu jsou zhotoveny ze dřeva a konstrukčně jsou řešeny jako jednokřídlé kazetové dveře, osazené do trámkové zárubně.Interiér domu má tradiční trojdílnou dispozici, rozdělenou na obytnou světnici, síň s černou kuchyní a komoru. Stropní konstrukce jsou v obytných prostorách řešeny jako trámové - povalové (v síni je strop trámový s prkenným podbitím). Podlahy v interiéru jsou novodobé.