krucifix na podstavě

Kamenný pískovcový krucifix se nachází uprostřed obce Zboží u půjezdní komunikace vlevo ve směru Dvůr Králové nad Labem - Choustníkovo Hradiště. Na vyvýšené opěrné silniční zdi (nízkém tarase), je postaven kvádrový sokl, v čelní straně mírně konvexní, po obvodu s rytou paspartou a textem: Ausgestehlt den 6. Bruna (?) / Ao 1796 / in der Zeit Joseph Sendel Kichert /. Na sokl dosedá podstavec kasulového tvaru, na čelní straně ve spodní a horní části je zdoben volutovými křídly s páskovou linií po obvodu. Podstavec je ukončen masivní profilovanou vzdutou římsou, uprostřed s plným půlkruhovým obloukem. V oválném zrcadle ve stuhovém rámci na podstavci rytý text: Ehren sein / des Bitters / Leiden und / Sterbens / unters / Herrn / Jesu Christi /. Boky podstavce hladké. Na konvexní plintě vztyčen krucifix s jetelově zakončenými rameny , ve spodní části krucifixu reliéf P. Marie Bolestné v bohatě zřaseném rouchu, se sepjatýma rukama před tělem a hlavou obrácenou ke krucifixu. Drobný korpus Krista s bederní rouškou a hlavou skloněnou k pravému rameni. Ve vrcholu krucifixu dvojitá nápisová páska s označením IN/RI. Po obvodu krucifixu patrna rytá linie. Materiálem světlý pískovec. Celková velikost 320 cm.