zemní vodojem a čerpací stanice

Údaje vložky vodní knihy soudního okresu Jablonec nad Nisou uvádějí dobu založení vodovodu pro Horní Kokonín již k roku 1908. V tomto roce bylo vydáno stavební povolení a k 18. listopadu také kolaudační protokol. Jímány byly prameny v severozápadním koutu kokonínského katastru (původní parcelní čísla p. p. č. 526/1, 526/3, 529/2 – později přečíslováno). Z šesti pramenů byla voda gravitačně sváděna do dvou vodojemů o obsahu 50 m3 (pro 14 domů) a 150 m3. Celkem mělo být zásobováno vodou cca 2000 obyvatel. V roce 1914 bylo povoleno rozšíření vodovodu. Nově byly jímány prameny na pozemcích s původními čísly p. p. č. 157, 150, 156, 115, 159/1, 159/2, 154/1 a 158 v k. ú. Kokonín. Voda byla čerpána neznámým typem zařízení v dochované čerpací stanici na dnešním pozemku st. p. č. 499 v k. ú. Kokonín a vytlačována do vodojemu na návrší u skalní vyhlídky nad obcemi Kokonín a Vrkoslavice (původně p. č. 470/2, dnes p. č. 433 a 434, v k. ú. Vrkoslavice). Dobu postavení dokládá datace 1914 na čerpací stanici. Na vodojemu je vročení 1915, které odkazuje k dokončení díla, jeho plnohodnotném zprovoznění a zanesení staveb do pozemkové knihy. Provozovatelem bylo Družstvo pro zajištění užitkové a pitné vody pro místní část Horní Kokonín (Genossenschaft zur Beschaffung von Trink – und Nutzwasser für den Ortsteil Ober-Kukan). Podle statistiky vodovodů z roku 1928 bylo zásobováno 1530 obyvatel ve 250 domech Horního Kokonína a 2466 obytel ve 243 domech části Vrkoslavic. Vodovod pro Horní Kokonín a část Vrkoslavic byl zásobován z pramenů v severozápadním koutu katastru při hranicích s k. ú. Vrkoslavice. Prameny jsou jímány do čerpací stanice na st. p. č. 499 v k. ú. Kokonín, stojící jižně od serpentiny silnice pod Dobrou Vodou. Ve východní části parcely stojí další obdélná stavba, která nejspíše sloužila jako pramenná jímka, případně se mohlo jednat o mladší čerpací stanici. Vodojem určený k zásobování Horního Kokonína a části Vrkoslavic je umístěn jižně od města Jablonce nad Nisou nad silnicí z Vrkoslavic do Dobré Vody (Sokolovská ulice). 1. čerpací stanice 2. vodojem