kaplička se sochou sv. Jana Nepomuckého

Kamenná kaplička se sochou sv. Jana Nepomuckého se nachází nedaleko komunikace, místní cesty, na okraji osady Brtev. Stavba je vystavěna ze smíšeného zdiva a omítnuta, kamenná podezdívka vyrovnává svažitost terénu. Hlavní průčelí, které je otevřené do půlkruhově zaklenutého prostoru, je zdobeno dórskými sloupky završenými profilovanými římsami, sloupky jsou s mírnou entazí. Korunová římsa kapličky s přesahem, široká, profilovaná. Střecha objektu stanového tvaru, završena osmibokou lucernou, ve vrcholu hrotitá věžička ukončená kovaným latinským křížem. Krytinou střechy včetně lucerny je plech v pásech sesazený do tzv. falců. Vchod kapličky chrání nízký jednoduchý dřevěný plůtek. Interiér je zaklenut valenou klenbou. Uvnitř kapličky je na pískovcovém deskovém fundamentu osazen kvádrový sokl, který má na čelní straně nápis: Tvá mocná přjmluva swatý Jane Nepomucký/ Patrone náš! Prosyme ať plodj v osadě nassi / Milost a ochranu neywyssjho Boha Amen /. Tato statue se zřjdila nákladem wssech obywa / telu zdeyssi počestné obce Brtewské pod rychtářem / toho času Josefa Winčálka / a poswecena od Jana / Patcaka Pana Faráře / Bělohradského //. Na soklu zajímavá signatura tohoto znění: Zhotovena Ao 1831 / od Johana Suchardy a Jana / Josefa mystra kamenického //. Na soklu je umístěn podstavec s volutovými křídly ve spodní části, ukončený segmentovou římsou s volutovými křidélky uprostřed, pod nimi v emblému je terč s jazykem a paprsčitou svatozáří. Na čelní straně podstavce je vyobrazen reliéf s Putováním sv. Jana Nepomuckého do Staré Boleslavi. Boky podstavce hladké. Na římse na soklíku je umístěna socha světce zobrazena v tradičním ikonografickém pojetí. Figura je ztvárněna v kontrapostu, v životní velikosti. Krucifix má světec položen na předloktí levé ruky, oděn je do kanovnického šatu s almucí kryjící ramena, na hlavě světce biret. Podstavec včetně soklu má vrchní úpravu polychromie. Okolo hlavy sv. JN kruhová svatozář s pěti šesticípými hvězdami. Materiálem světlý pískovec. Celková výška skulptury činí 395 cm.