kaple sv. Kříže

Kaple postavená na půdorysu nepravidelného protáhlého polygonu, zděná z nepravidelně opracovaných pískovcových kvádrů místní provenience, kněžištěm orientovaná k západu. Interiér plochostropý, na stropě novodobé iluzivní malované zrcadlo. Podlahu pokrývá pískovcová dlažba kladená na vazbu. Interiér hladce omítnutý s monochromní výmalbou. Po stranách oltáře v západní stěně dvě okenní niky s šikmými špaletami i parapety a segmentovými záklenky, na přilehlých stěnách menší niky pro sošky. Vstup do kaple ve východní stěně v hluboké nice s šikmými špaletami a segmentovým záklenkem. Před vstup je v interiéru předsazená historizující železná mříž s nosnou částí z prutů čtvercového průřezu sepnutých snýtovanými pásy, mezi svislými pruty s liliovým zakončením volutově stočené rozviliny. Vstupní dveře dvoukřídlé rámové se svislými laťovými výplněmi (první 1/3 20. stol.). V exteriéru mají jednotlivá průčelí přiznané kamenné zdivo, zaspárované, na nárožích hladké omítnuté lizény. Okna v západní stěně s pravoúhlým pískovcovým ostěním po obvodu s páskem, výplně nové jednokřídlé šestitabulové. V kamenném ostění jsou osazeny mříže z prohýbaných prutů sepnutých sponami (novodobé kopie barokních). Hlavní vstupní (východní) průčelí má na nárožích lizény s profilovanými hlavicemi, z nichž vybíhá vlys v podobě historizujícího zubořezu lemující trojúhelný štít. Plocha štítu je omítnutá, s dřevěnou rozetou lemovanou profilovanou šambránou provedenou v maltě. Pod ní pamětní deska s profilovaným orámováním s ušima a nápisem o nástavbě věže z roku 1881. Vstup s pravoúhlým ostěním lemovaným páskem, přede dveřmi uzavřený mříží z prohýbaných prutů sepnutých sponami. Nad vstupem pískovcová pamětní deska s nápisem o obnově kaple v roce 1873. Nad vrcholem štítu čtyřboká klasicizující zvonička zastřešená stanovou střechou. Na boční (severovýchodní) stěně pískovcová pamětní deska s nápisem o obnově kaple v roce 1859. Střecha valbová nepravidelného tvaru, pokrytá lepenkou.