krucifix

Pískovcová socha Ukřižování, na tvarovaném trojdílném podstavci, s reliéfem Panny Marie, dat. 1766; materiál: žlutý pískovec, jemnozrnný,bez známek polychromie. Na hladké pískovcové základové desce je umístěn trojdílný podstavec, obdélného půdorysu s odsazenými volutovými boky. Je sestaven ze soklu, ukončeného vyžlabenou profilací; dále z hranolového dříku s mělkým reliéfem Panny Marie v obdélné kartuši, po bocích flankovaného jednoduchými stojatými volutami a z profilované, uprostřed půlkruhově vzedmuté římsy. Na něm je vztyčen mírně kónický čtyřboký pylon s tvarovaným soklem a kónickou čtyřbokou hlavicí. Jeho čelní strana je pojednána stylizovanou vegetabilní dekorací v mělkém reliéfu. Vrchol tvoří jednoduchý nízký kříž s postavou Ukřižovaného, trojlistým zakončením ramen a svitkem s christogramem INRI. Zadní strana podstavce je hladká, pylon a vlastní kříž mají zcela hladké provedení bez profilace. Sokl podstavce nese na čelní straně vysekaný německý donační nápis, jehož spodní polovina je pro silné povrchové poškození obtížně čitelná. „DIESES . CREVZ . HAT. LASSEN / AVF . STELLEN . ISIDOR H..L ( zřejmě Handl?) / IM . RIBNIG . DEN . 18 IVLI / ANNO 1766 //“