dům

Dům se nachází v ulici Karoliny Světlé, která směřuje na náměstí. Jedná se ozděný, patrový dům na obdélném půdoryse se dvěma přístavky (k bočnímu a zadnímu průčelí). Dům má sedlovou střechu, dnes krytou bonským šindelem. Střecha je napojena až nad přízemní přístavek, který e napojuje na zadní průčelí. Fasáda hlavního průčelí je plasticky členěna lizénovými rámci, plocha průčelí je sále zdobena náročně provedenou štukovou dekorací (šambrány kolem oken, parapety oken, supraporta) ve stylu pozdní geometrické secese. Hlavní podélné průčelí je pětiosé v rytmu 1+1+1+2. Vstup do objektu je v prostřední ose v přízemí, vyplňují jej dvoukřídlé klasicistní rámové dveře opatřené ozdobnou ornamentální mříží. Podobné dveře jsou i v zahradním průčelí. Všechna okna v průčelí jsou dvoukřídlá, dělená jednou horizontální příčlí na dvě okenní tabulky. V pravém bočním průčelí nejsou žádné otvory, je rámováno lizénovými rámci, štít je pokryt ozdobně vykládanou břidlicí. Levé boční průčelí je dvouosé, okna jsou stejná jako na hlavním průčelí. Průčelí je rámováno lizénami, ve štítu jsou dvě malá čtvercová okénka a je vyložen břidlicí. K levému bočnímu průčelí byla v první třetině 20. století připojena patrová mírně před průčelí předstupující přístavba. Průčelí přístavku je dvouosé, v přízemí jsou okenní otvory vyplněny šestidílnými okny, dělenými poutcem. V patře je v levé ose sdružený okenní otvor, tvořený dvěma okny totožnými s okny v hlavním průčelí. V pravé ose jsou dveře, vedoucí na malý betonový balkón se železným zábradlím. Zahradní průčelí přístavby je jednoosé, rozdělené mezipatrovou římsou, v ose jsou okna jako na hlavním průčelí. Přístavek má pultovou střechu se stejnou krytinou jako dům. Zahradní průčelí je v podstatě tříosé. Levou krajní osu tvoří okenní otvory hlavní budovy. Pravou krajní osu tvoří mladší z přístavků. Střední osu (odpovídá třem středním osám na hlavním průčelí) tvoří starší přízemní přístavek, samotný přístavek je jednoosý, v ose jsou dvoukřídlé rámové dveře. V interiéru je zachována tradiční trojdílná dispozice se vstupní síní a zadní hospodářskou částí. Prostory jsou převážně plochostropé, částečně s trámovými stropy. V síni, která je sklenuta plackou, se v zadní části nachází topeniště. V domě se nachází značné množství autentických a cenných architektonických detailů: např. dvojitá dřevěná okna (některá ještě s původními kličkami či obrtlíky), klasicistní dřevěné dveře hlavního a zahradního vstupu, štíty kryté břidlicí, dále se dochovalo několikero původních vnitřních dveří rámové konstrukce, dlažba v chodbě v přízemí, sopouch vedoucí z kamen zadního dílu do komína v síni, dřevěné trámové záklopové stropy, dřevěná žebříková schodiště, krov hambalkové soustavy. Vjezd na zahradu domu umožňují dvoukřídlá mřížová vrata, která stylově korespondují se secesní fasádou domu.