fara s branou

První kamenná stavba na náměstí pochází z r. 1694. Zděný, nárožní objekt farní budovy je vystavěn na obdélném půdorysu v uliční frontě náměstí, průčelní stranou orientovaný k severní straně. Patrový objekt s podsíní vynesenou třemi kvádrovými hladkými pilíři s mírně kónickými patkami a plochými profilovanými hlavicemi, mezi pilíři segmentové oblouky. Podsíň je sklenuta dvěma poli křížových kleneb. První NP odděleno od zvýšeného půdního prostoru profilovanou kordónovou římsou oddělující zvýšené půdní patro stavby. Dvojice sdružených oken osově souměrná, zdobená nadokenními profilovanými římsami, okolo oken šambrány s čabrakami. V 1. NP mezi okny oválný emblém s náboženskou symbolikou provedený ve štukové omítce, mezi okny ve zvýšeném půdním prostoru reliéfní zrcadla. Nároží objektu s rustikou, která je také uplatněna po obvodu segmentových oblouků vynesených kamennými sloupy. Dřevěné vstupní dvoukřídlé dveře se segmentovým nadsvětlíkem zdobené kazetami a kovanou mříží s vegetativními motivy. Menší okno po levé straně vstupních dveří osazeno v kamenném ostění s obvodou pásovou linkou s ušima a profilovaným parapetem, okno kryto kovanou mříží. Okno po pravé straně vstupních dveří obdélného tvaru, hořejší části dělené vodorovnou příčlí. Objekt částečně podsklepen, přístup po kamenném schodišti z přízemí chodby, sklepy klenuty valenou klenbou. V přízemí objektu reprezentační místnosti sklenuty křížovou klenbou, vedlejší trakt se sociálním zázemím. V patře se zacházejí obytné místnosti duchovního, vč. přijímacího pokoje určeného pro hosty a jednání, místnost s výraznými fabiony, strop zdoben zrcadlem se štukovou výzdobou. Dvouramenné schodiště vedoucí do zvýšeného patra půdy s původními protipožárními železnými dveřmi, uprostřed nich na pásovém překřížení rozeta, dochován původní zámek s kováním. Půdní prostor s dřevěnou podlahou a výrazným komínovým tělesem. Krov vaznicové soustavy se stojatými stolicemi. Krytinou střechy beternitové šablony uchycené na bedněném mansardovém krovu, který je dělen dřevěnou profilovanou římsou. Nádvorní část budovy fary se zvýšeným přízemím vyrovnávající svažitost terénu náměstí, pravé nároží se sdruženými okny osově souměrnými, levé nároží s obdélnými okny. Zvýšený půdní prostor oddělen profilovanou průběžnou římsou. Vstupní brána vystavěna mezi objektem fary a domem čp. 14. Stavba bez výrazného členění, v hladké omítce, sklenuta segmentovým obloukem a ukončena průběžnou širokou římsou s profilací. Stříška brány sedlová, krytá beternitovými šablonami. Vstupní vrata dvoukřídlá, dřevěná, uchycena na železných závěsech. Vrata ve spodní části bedněná, vrchní část s dřevěnými latěmi ukončenymi hroty.