městský dům

Městský dvoupodlažní dům s polopatrem a masivní nárožní věží byl vybudován koncem 19. století. Segmentová střecha věže je kryta břidlicí a vystupují z ní bohatě zdobené vikýře, ve kterých jsou kruhová okénka. Na vrcholu střechy je osazeno kované zábradlí. Hlavní průčelí budovy do Jiráskovy ulice (k Z straně) je pětiosé. V rizalitu vystupujícím pod věží je umístěn vstup. Vstupní otvor i okenní osy v přízemí jsou polokruhově zaklenuté, okna jsou dvoukřídlá. Polokruhově zaklenutá jsou rovněž okna ve věži. Okna v patře jsou pravoúhlá. Fasáda domu je bohatě členěná průběžnými podkenními římsami, kordonovou římsou, nadokenními římsami na konzolách a výraznou profilovanou hlavní římsou rovněž na konzolách. Před okny v patře jsou balustrády, fasáda je opatřena bohatou štukovou výzdobou (pásová bosáž, pilastry, reliéfy v zrcadlech nad okny i pod okny). Zdobný je také vstupní portál. Vnitřní dispozice je původní, se vstupní halou opatřenou štukovou výzdobou. Schody jsou pískovcové s kovaným zábradlím. V interiérech včetně bytů se dochovaly původní kvalitní truhlářské prvky, originálně řešené teraccové podlahy s ornamentální výzdobou. Dochována taktéž původní svítidla v chodbě. Směrem k SV straně do dvorní části přistavěno křídlo pro “služebnictvo”, tato část stavby slouží v současné době bytovým účelům.