socha sv. Jana Nepomuckého s ohrazením

Pískovcový pilíř se sochou sv. Jana Nepomuckého s kamenným ohrazením je situován v osadě Dvorce při místní komunikaci před domem čp. 12. Na kamenném fundamentu je umístěn hranolový sokl s rozměry 90 x 59 cm a výškou 48 cm. Čelní strana soklu nese v zrcadle s prolamovanými rohy vtesaný černou linkou vytažený a již z části nečitelný nápis s chronogramem. Text nápisu: “panV bohV za pokoj LIbage rV / kV ke Cti jana z nepoMVkV Sta / tVI [---]”. Pod nápisem vtesáno vročení “1801”. Sokl je v horní části ukončen ustupující profilovanou hranou. Na sokl dosedá reliéfně zdobený podstavec, s rozměry 59 x 50 cm a výškou 165 cm, v dolní i horní části rozšířený, dole volutami, nahoře mírným téměř kolmým odstupněním. Na čelní straně je v mělké nice lemované rostlinným motivem segmentového tvaru reliéf polopostavy Panny Marie s Ježíškem v náručí. Nad reliéfem rouška, dole mezi volutami vegetabilní dekor. Na zadní straně podstavce černě malovaný nápis. Text nápisu: “Ochraň každého / ctitele světce / od jazyka utraceného. / Obnoven roku / 1878.” Boční strany podstavce mají pásy se střapci. Korunní bohatě profilovaná římsa je dvakrát konvexně prohnutá a ve středu zatočená do dvou volutek. Po nimi ve zjednodušeném rokajovém orámování reliéf jazyka světce. Nahoru vzdutá římsa vytváří základnu pro samotnou sochu sv. Jana Nepomuckého, která má svůj vlastní plintus. Postava světce v levém kontrapostu, mírně esovitě prohnutá s diagonálně drženým krucifixem. Sv. Jan Nepomucký je oblečen v typickém úboru, v klerice, rochetě s almucí a s biretem na hlavě. Výška sochy je cca 175 cm. Na římse je zepředu osazený kovaný bohatě dekorativně zdobený držák na svíci. Sochu obklopuje kamenná balustráda o rozměrech 228 x 196 cm, která je v rozích zpevněna nahoru se mírně zužujícími pilířky. V polích čtvercové výplně s čtvercovými otvory spojené vertikálně (na krycí desku a soklík) a horizontálně (na navazující výplň nebo pilířek).