kříž

Pískovcový kříž se nachází na konci obce v zahrádce opatřené secesním plotem vedle domu č.p. 115. Kříž je orientovaný severní stranou směrem k místní komunikaci. Na kvadratický sokl nasedá hranolový dřík, jenž je ve spodní části ukončen dvěma volutami. Nad nimi je nápisové pole s dnes již špatně čitelným nápisem „Chce-li kdo za mnou přijíti, zapři(?) sebe sám a vezmi kříž svůj a následuj mne“. Dřík je zakončen profilovanou římsou, na níž nasedá nástavec s trojlaločně zakončeným křížem s korpusem ukřižovaného Krista. Po stranách soklu se nacházejí dva pískovcové sloupky s kovovým florálním dekorem. Ten je ve spodní části zakončen stylizovanými listy a v horní části připomíná květ slunečnice. Sloupky spolu s kovovým zábradlím vytvářejí harmonický celek v duchu secesního tvarosloví. Dle dobové dokumentace (Josef J. FUČÍK, Popis a dějiny okresu Lomnického nad Popelkou, Lomnice nad Popelkou 1930) bylo zábradlí spolu se sloupky dokončeno druhotně, protože na fotografii z roku 1928 je plastika opatřena pouze plaňkovým plotem. Zadní strana dříku je hladká, bez nápisu.