hrad Výrov, zřícenina

Hrad zhruba trojúhelníkového tvaru je od okolního terénu oddělen do skály tesaným šíjovým příkopem o šíři cca 7-12 m, který se táhne od jihu na sever až severozápad. Šířka příkopu není minimálně v jihovýchodním úseku původní - není vyloučeno, že při čištění (ještě v r. 1940 se uvádí, že příkop je zčásti zasypán) došlo k jeho nezáměrnému rozšíření, neboť podložní skála ani zemina zde není nijak soudržná. Je-li tomu tak, vysvětlovalo by to absenci stop po parkánu, respektive absenci prostoru pro něj - nynější pozice reliktu obvodové hradby vůči příkopu (eskarpě) totiž existenci parkánu fakticky vylučuje. V severozápadní části hradní dispozice jsou patrné dva do plochy příkopu vybíhající přitesané skalní útvary, pravděpodobně pozůstatek po mostní konstrukci. Vstup do hradu byl prolomen v cca 4 m silné hradbě kryté skalním výběžkem baštovitého tvaru (původně zřejmě plnou bašticí). Brána byla ještě v r. 1890 zaklenuta a bylo možné po ní přecházet. Fortifikaci hradu zajišťovala masívní obvodová zeď, minimálně 8 m vysoká a cca 1,75 m široká (stav k r. 1940) - tato zeď je označována jako štítová, přičemž není vyloučeno, že před ní byl navíc ještě předložen lehce opevněný parkán. V jižní části hradní dispozice se obvodová zeď poněkud zeslabuje, jihovýchodní i jihozápadní nároží je výrazně zakulacené. Na jihovýchodním nároží je předpokládaná existence druhá bašty kontrolující prostor již nepokrývaný baštou (či bašticí) nacházející se v branském areálu. Cca 2 m před jihozápadním nárožím je obvodová zeď vylomena a tento výlom slouží jako vstup do hradu. Na jihozápadním konci se zeď napojuje na skalní výchoz, na kterém je nyní vybudována novodobá vyhlídka na Nové Město nad Metují. Na jihojihozápadě až severoseverozápadě chrání hrad strmý skalní sráz. Jako hlavní obytná prostora složil čtverhranný, podsklepený snad věžovitý palác o rozměrech cca 9x10m, nad zděnou podezdívkou hrázděný, o čemž svědčí kapsy k ukotvení její konstrukce v podezdívce. Zbylé objekty byly pravděpodobně pouze dřevěné.