měšťanský dům, zv. kovárna

Dům situován na hloubkové parcele v severní frontě náměstí. Měšťanský rohový jednopatrový dům, dvouosý, v přízemí 3 arkádové oblouky na plilířích zesílených přizdívkami do náměstí, nad nimi profilovaná římsa z dvojicí tvarovek s čtvrtkruh.oblouk. na konci s lištou a dole s obloun. Okna s boč. ostěním z tvarovek, se 2 okeními osami v 2.nadzem. podlaží - polopatře, 2 oken. osami v podkroví 3 nadzem. podlaží - patra, hlavní římsa ze 3 vrstev cihel, středn. z tvarovek s okos. rohem, štít: střední nejvyš.díl je nahoře ukonč.půlkruh. po obou stranách má nižš.díly ukonč.čtvrtkruhov. tzv. vlaštovčí ocasy (rekonstruovány a znovuvystavěny (1953), štít zadního průčelí prkenný, vlašský komín. Střecha sedlová. Renesanční obvodové zdivo. Renesanční fasáda obnovena r 1953. V levé části domovní zdi fragment ostění původního portálu. L. 1639 a r. 1699 barokní přestavby. Gotické sklepy. Podloubí zaklenuto 2 poli renesanční křížové hřebínkové klenby.