tvrz - zámeček

Na návrší v centru obce umístěn objekt bývalé tvrze. Jednopatrová budova zv. zámeček na přibližně obdélném půdorysu s nízkým soklem. Hlavní průčelí orientováno přibližně severně. Hladká fasáda je členěna pěti okenními osami s hustějším řazením dvou postranních os. Na střed je v přízemí prolomen hlavní vchod segmentového zaklenutí s pravoúhlým ostěním ve vrcholu s motivem tzv. uší a rovnou lištou. V supraportě je prolomen segmentově zaklenutý světlík, zakončen vyloženou profilovanou návojovou římsou. Pravoúhlá přibližně čtvercvá okna přízemí šestidílné osnovy jsou opatřena pravoúhlou šambránou. Okna v patře jsou šestidílná s šambránou doplněnou v horní části lištou s klenákem ve vrcholu a profilovanou návojovou římsou, ve spodní části pak opatřené parapetní římsou. Protilehlé jižní průčelí je členěno sedmi okenními osami, stejného členění profilace okenních šambrán v patře i přízemí. Některá okna přízemí jsou opatřena dřevěnými žaluziemi. Ostění zadního vchodu je stejné profilace bez naddveřního světlíku a přístup je doplněn schodišťovou rampou s bočními nízkými zídkami. Západní boční štítová stěna je proloměna jednou okenní osou s jedním pravoúhlým oknem v šambráně a lichoběžníkový štít pak jedním oválným oknem. Východní boční štítová fasáda je členěna třemi okenními osami shodných profilací okenních otvorů v přízemí i patře. Střední okno prvního patra e zaslepeno. Lichoběžníkový štít je prolomen oválným oknem v šambráně s konkávně ujímanými rohy. Sedlová střecha s postranními valbičkami je nesena oběžnou vyloženou profilovanou římsou. Přízemí objektu je členěno průběžnou osovou chodbou valeně klenutou na jednom pasu. Z chodby vedou dveře do sklepa s blízkým schodišťovým tělesem do patra a za ním úzká valeně klenutá chodba s převýšeným obloukem, vedoucí ke dvěma místnostem. Jedna je dělena dvěma úrovněmi plochých křížových kleneb. Druhá místnost je zaklenuta neckovou klenbou. Zadní místnost západního traktu je zaklenuta neckovou klenbou s pětibokými výsečemi. Přízemní místnosti východního traktu jsou zaklenuty valeně. Místnosti prvního patra jsou orientovány k jihu, jen rohové místnosti k severu. Spojující chodba má charakter galerie. Místnosti mají zrcadlovou klenbu se štukovými zrcadly a štukovou římsou u paty klenby. Podsklepen je pouze západní trakt s valeným zalenutím. Schodiště do sklepa je cihlové. Dvůr na přibližně čtvercovém půdorysu je rozdělen komunikací a doplněn po stranách přízemními budovami, rozdělenými na rodinné domky v různé fázi devastace, rozdílných stavebních úprav a přestaveb. materiál: kámen, cihla, omítka, krytina - plech