kostel sv. Václava

V centru obce na vysokém svahu umístěna přibližně trojlodní orientovaná stavba kostela sv. Václava. Na půdorysu latinského kříže s příčnou lodí a pravoúhlým kněžištěm, doplněný na severní straně přízemní přiléhající obdélnou sakristií. Hlavní fasáda je prolomena třemi okenními osami. Na vysokém přízemním soklu je umístěna hladká fasáda, členěna složenými lizénami, ve vrcholu zakončena profilovanou římsou, nad níž se zvedá trojúhelný ořímsovaný atikový štít. Nad štítem z hmoty stavby vystupuje na nízké podnoži nízká zvonice o zvonicovém patru, členěná nárožními pilastry s patkou a římsovými hlavicemi, prolomena na čtyřech stranách okny se segmentovým záklenkem. Nad šambránou s návojovou konvexně propnutou návojovou parapetní římsou a vrcholovým hlavním klenákem jsou na třech stranách umístěny hodinové ciferníky. Fasáda vížky je zakončena oběžnou profilovanou korunní římsou, nesoucí stanovou střechu s makovicí a křížem. Osově na střed je v průčelí proražen hlavní vysoký pravoúhlý a výrazně úzký vchod s kamenným ostěním s ušima a rovnou návojovou parapetní římsou. Obdobně tvarované jsou i šambrány oken postranních os přízemí. V patře jsou ve všech třech osách proražena menší obdélná pravoúhlá okna s jednoduchou pravoúhlou okenní šambránou bez říms. Střed atikového štítu se otevírá kruhovým oknem. Fasáda boční lodě je prolomena dvěma okenními osami s nízkými okny segmentového zaklenutí se šambránou s uchy a kapkami. Pokračující příčná loď je na severní a jižní straně prolomena pouze jednou okenní osou jednotně tvarově řešených s okny bočních lodí. materiál: smíšené zdivo - kámen, cihla, omítka, krytina - pálená taška, plech