zřícenina hradu Vartnov

Hrad leží v údolí potoka Čížiny na malém skalnatém pahorku, jehož ploché oválné temeno má rozměry cca 50 x 30 m. Tuto plochu po celém obvodu obklopovala 2,3 - 2,6 m silná plášťová zeď. V jihozápadní části se nacházela věžovitá brána, jejíž pozůstatky jsou v terénu doposud dobře patrné. Při severozápadním úseku hradby se nalézala dvoutraktová budova s krytým vstupem, jejíž dvě místnosti byly pravděpodobně zaklenuty valenou klenbou. Trámové podlahy byly osazené na vnitřních ústupcích zdiva, aby vyrovnávaly nerovnosti skalnatého podloží. Severovýchodní čtvrtinu oválného hradního jádra oddělovala vestavěná mladší zeď. Tato menší část byla patrně vyplněna vnitřním dvorkem a palácem, z něhož se dochovaly relikty přízemní místnosti. Na dvorku se nacházela studna s kamenným obložením. Kolem hradu je patrný mohutný příkop, který byl v některých úsecích částečně vysekán do skály. Za příkopem se nacházel val, na severní a severovýchodní straně doposud patrný. Z lokality pochází rozsáhlá kolekce archeologických nálezů, získaná zejména díky starým výkopům na lokalitě.