městský dům U Mouřenína

Hloubkový třítraktový třípodlažní objekt ukončený sedlovou střechou, krytou plechem, s uliční okapovou orientací je situován v řadové zástavbě jihovýchodní fronty ulice Mezi Trhy, která propojuje dva opavské centrální tržní prostory - Horní a Dolní náměstí. Dům s atikovým polopatrem a hlavním průčelím o 5 okenních osách se třemi segmentovými arkádami loubí v přízemí, členěném pásovou omítkovou bosáží s klenákovým převedením nad vrcholy arkád. Přízemí vyděluje od horních podlaží široká kordonová římsa na kterou nasedají dekorativní sokly pilastrů s kanelovanými dříky a kompozitní hlavicí, procházející mezi okenními osami oběma patry. Vysoké sokly pilastrů zdobí u dvou středních masky a u krajních rosetky a pilastry vynáší zdobné bohatě dekorativně provedené kladí s vlysem s vegetabilním štukovým ornamentem s mušlí; v linii pilastrů ve vlysu prokreslena hlavice je u středních útvarů opět zdobena antropomorfním motivem s u krajních vegetabilním prvkem. Okenní otvory lemují šambrány, v 1. patře s volutově zatočenýma ušima ,ve 2. patře s lištou, a zdůrazňují tvarově různé okenní římsy ve 2.NP segmentově zvlněné se symetrickým odstupněním od středního okna, ve 3.NP mimo zvlněnou římsu prostředního okna ve tvaru drapériového oblouku. Suprafenestry vyplňuje bohatý vegetabilní ornament z motivů pásků a akantových listů, ve 2.NP u krajních oken s medailony s portréty imperátorů a u prostředního okna s bustou, nad oběma vedlejšími okny s hautreliéfy orlů. Nad výraznou, vysazenou korunní římsou vysoká atika členěna v návaznosti na pilastry pilířky s kazetovou výplní a v polích oválnými okny v plastických rámech, ukončených vypjatou římsou a s festonovým závěsem v dolní části. Na atikové pilastry jsou posazeny kamenné busty: ve středu 2 mouřeníni, na obou krajních pilastrech busty pravděpodobně Pallas Athény a Árese. Okna nová, zdvojených profilů, členěna do 10 tabulek. Prostor podloubí je zaklenut částí valené klenby s lunetami, pokračující dále do interiéru; vstupní dveře kazetové nové, vlevo nový výkladec se vstupem do prodejny. Zadní prostory klenuty segmentově valeně.