kostel sv. Jakuba Většího

Orientovaná stavba kostela s lodí obdélného půdorysu a s ustoupeným obdélným, půlkruhově zakončeným presbytářem. Před hlavní západní průčelí je předsazena mohutná hranolová věž se zvonicovým patrem a s předsíní v přízemí. O plášť půlkruhového závěru presbytáře jsou opřeny tři opěrné pilíře. Severní a jižní stěna presbytáře jsou prolomeny vždy jedním půlkruhovým oknem v ostění z kamenných bloků. K severní stěně presbytáře je přistavěna na obdélném půdorysu sakristie. Pravoúhlý vchod v kamenném ostění je proražen ve východní stěně, dveře jsou dřevěné jednokřídlé. V západní stěně se nachází štěrbinové okénko vymezené ostěním z kamenných kvádrů. Sakristii kryje pultová střecha krytá tvarovaným plechem, její hřeben probíhá pod ostěním okna do presbytáře. Koruna severního a východního opěrného pilíře je kryta bobrovkou, oba pilíře jsou, na rozdíl od jižního pilíře, omítnuty. Obdélná loď je v severní i jižní stěně prolomena vždy třemi půlkruhovými okenními otvory, vymezenými kamenným ostěním. Okna jsou dřevěná loukoťová, v líci ještě zasklená do prostého půleného dřevěného rámu. V jižní stěně je pod prostředním oknem zaslepen někdejší obdélný, půlkruhově zaklenutý boční vchod do lodi. Presbytář i loď jsou zastřešeny sedlovou, nad závěrem presbytáře půlkuželově ukončenou střechou krytou tvarovaným plechem, půlkuželový závěr je kryt plechovými pásy. K jihozápadnímu nároží hranolové věže, předsazené před západní průčelí, se přimyká mohutný opěrný pilíř krytý svrchu tvarovaným plechem. Ze západní strany je proražen hlavní, obdélný, půlkruhově zaklenutý vchod do předsíně kostela. Je vymezen kamenným portálem, dveře jsou dřevěné dvoukřídlé. Na jedné a téže ose jsou nad tímto vchodem (a stejně pak i v severní a jižní stěně věže) prolomeny postupně vzhůru půlkruhová okna v kamenném ostění, směřující do prostoru hudebního kůru, nad ním úzké obdélné okénko s půlkruhovým záklenkem v kamenném ostění, ještě výše kruhové okénko v kamenném ostění a v nejvyšším, zvonovém patře dvakrát odstupňovaného hranolu věže obdélné zvukové okno. V severní stěně je spodní půlkruhové okno zaslepeno. Zvukové okno je prolomeno také na ose východní stěny věže. Nad portálem vchodu do předsíně je do zdi vsazena obdélná pískovcová deska se znakem a letopočtem 1691. V jižní stěně je nad soklem vsazen do zdi kamenný obdélný figurální náhrobek z roku 1578. Věž zastřešuje osmiboký jehlan krytý eternitovými šablonami.