venkovský dům

Samostatně stojící, částečně podsklepená, zděná omítaná stavba byla zbudována na obdélném protáhlém půdorysu. Dříve byl objekt součástí větší hospodářské usedlosti, která ve 30. letech 19. století sestávala z jedné zděné budovy a dvou dřevěných hospodářských budov, nejspíše stodol. Dům č. p. 83 je severním štítovým průčelím orientován do ulice Hlavní. Na jeho obytnou část navazuje směrem do úzkého dlouhého dvora bývalá hospodářská část, v současnosti přizpůsobená provozu zdejší restaurace a hotelu. Severní štítová fasáda obrácená směrem do ulice je trojosá, horizontálně členěná soklovou římsou, kordonovou římsou atikového patra a korunní římsou. Nároží přízemí i atikového patra jsou zvýrazněna bosáží. V úrovni přízemí je bosáž zakončena římsovými hlavicemi. Okna v přízemí jsou plastová, členěná do kříže, zhotovená v imitaci dřeva. Okenní otvory lemují profilované šambrány dosedající na profilované podokenní římsy, které ve spodní části ukončují stylizované čabraky s kapkami. Profilované nadokenní římsy jsou součástí obloukových frontonů. V úrovni nízkého atikového patra se nacházejí malá dřevěná dvoukřídlá okénka, pojatá v barvě hnědé. Po stranách okének jsou ve strukturované omítce provedeny čtyři obrazce ve tvaru obdélníků. Na korunní římsu dosedá trojúhelníkový štít, ve vrcholu seříznutý do roviny pro posazení segmentového nástavce. Plocha štítu je rámována těsně po obvodu profilovanou římsou a dále pak směrem do středu velmi subtilní římsou. Ta je ve spodní části přerušena profilovanou průběžnou podokenní římsou dvou vertikálně obdélných oken. Štítová okna jsou dřevěná, členěná do kříže, přičemž jejich horní větrací díl je příčlemi rozdělen na tři tabulky. Okenní výplně jsou ponechány v přírodní barvě dřeva. V ploše štítu jsou po stranách oken ve strukturované omítce provedeny dva trojúhelníkové obrazce. Ve spodní části nástavce, završeného profilovaným segmentem, je ve štuku zhotoven letopočet 1907, jenž signalizuje datum opravy domu č. p. 83. Východní okapové průčelí objektu, orientované směrem do dvora, je patrně v rozsahu někdejší obytné části domu čtyřosé. V úseku druhé osy je fasáda zdůrazněna rizalitem ukončeným sedlovou stříškou opatřenou moderní krytinou cihlové barvy v imitaci keramické tašky. Přední část východního průčelí i rizalit svým architektonickým ztvárněním navazují na severní štítovou fasádu. V přízemí rizalitu je umístěn hlavní vstup do objektu, v němž jsou osazeny novodobé jednokřídlé dveře hnědé barvy. Ke vstupu vede nově zhotovené betonové dvouramenné schodiště s železným zábradlím, na každé straně o pěti schodišťových stupních (pátý stupeň přechází v podestu). Schodiště je kryté sedlovou stříškou s ozdobným trámovím, posazenou na dva železné profily ukotvené do schodišťové konstrukce. Na sedlové stříšce je položena opět moderní krytina cihlové barvy. Pouze dvoukřídlé okénko v atikovém patře přední části domu je dřevěné, ostatní okna jsou již plastová, členěná do kříže. V předstupujícím soklu, napravo od schodiště, jsou umístěna sklepní větrací okénka. Ustupující úsek východní fasády nalevo od rizalitu v rozsahu dvou okenních os kdysi patrně náležel k obytné části. Přízemí od atikového patra dělí kordonová římsa. Jak okna členěná do kříže, tak i menší dvoudílná okénka jsou plastová, v imitaci dřevěných. Okenní otvory jsou lemovány pouze iluzorní šambránou odlišenou od plochy fasády hladkou omítkou a světle zeleným nátěrem. Obytnou část od části hospodářské odděluje oplechovaný požární štít, mírně vystupující nad střešní rovinu. Další část východní fasády patří již k bývalému hospodářskému zázemí objektu. V přízemí je tato část prolomena dvěma vstupy s novodobými jednokřídlými dveřmi a okny různých rozměrů s plastovými výplněmi. Rytmus stávajících otvorů již přesně neodpovídá staršímu řešení. V zadním úseku východního průčelí se nachází nově provedená přístavba završená pultovou střechou, do níž se vchází vstupem ze severu. Z východu je přístavba prosvětlena plastovým oknem. V úrovni atikového patra je nově umístěno 10 plastových okének. Dveřní a okenní otvory jsou i v této části fasády lemovány iluzorní šambránou. Plocha východní i severní fasády je pojata v barvě zelené, vybrané architektonické články pak v jejím světlejším odstínu. Na jižní, stavebně upravovanou štítovou fasádu (bedněním obložený štít, výdejní okno s profilovanou podokenní římsou atd.) navazuje otevřená přístavba zahradní restaurace. Západní okapová fasáda není dobře pohledově exponovaná, je orientována do úzké uzavřené soutky. V přízemí obytné části domu je z této strany pozorovatelný jeden okenní otvor. Stavba je završena sedlovou střechou, na níž je položena moderní střešní krytina cihlové barvy, imitující keramickou tašku. Ze západu je střešní rovina prolomena střešními okny, nad střechou se neuplatňuje žádný komín.