kostel sv. Víta

V obci při silnici, na hřbitově kostel sv. Víta, jednolodní stavba s trojboce uzavřeným presbytářem k východní straně a sakristii na severní straně. Hranolová věž v západním průčelí, hlavní vchod s dvoukřídlými dřevěnými dveřmi osazenými do kamenného ostění, v nadpraží oplechovaná, mírně předsazená stříška. Plášť věže rozdělen lizenovými rámci vystupujícími z omítky v kontrastu s hrubými plochami. Nad vchodem obdélné okno v 1. NP se segmentovým zakončením v kamenném ostění s parapetem (spodní část okna svisle bedněna, horní část se skleněnou výplní). V mezipatře terčové okénko, děleno do mříže, s kamenným ostěním. Okno ve 2. NP obdobou okna v 1. NP. Ve vrcholu věže obvodová podokapní profilovaná římsa. Věž ukončena kombinací mansardové a zvonové střechy, na hrotnici makovice s křížem. Loď kostela obdélného půdorysu, tříosá, s obdélnými okny segmentově zakončenými, v dřevěných rámech, dělena na šest hlavních polí. Ostění okolo oken z červeného pískovce s oplechovanými parapety. Od J strany ve střední ose vstupní vrata do lodi kostela. Přistavěná sakristie u S strany presbytáře obdélného půdorysu, se schodištěm krytým pultovou střechou v ose lodi kostela, dřevěné dveře osazeny v kamenném ostění s vrcholovým klenákem. K věži kostela při západním průčelí přistavěno v kolmé ose schodiště kryté pultovou střechou a přístupem na kůr a do věže s obdélným osvětlovacím okénkem k Z straně segmentově zakončeným. Ve střeše lodi kostela (nad vítězným obloukem) sanktusník, s lucernou a makovicí, ukončený latinským křížem. Střecha lodi kostela kryta šedým eternitem pokládaným nakoso, ve střeše presbytáře segmentové okénko k V straně. Věž kostela s oplechovanými okraji, krytinou červený živičný šindel, bednění sanktusníku kryto pozinkovaným plechem. Sokl kostela kamenný, po rekonstrukci s kamenným nástřikem, místy s prasklinami. Kostel se hřbitovem uzavřen v lichoběžníkové ohradní zdi z pískovcových kvádrů s hrubě tesanou bosáží, s vrchními parapetními deskami. Vstupní kovaná dvoukřídlá vrata uchycena v kamenných sloupcích s parapetními hlavicemi. Na hřbitově před kostelem po pravé straně hlavního vchodu náhrobek s figurou truchlícího anděla, zlidovělý, empírový. Kamenný krucifix s figurálními reliéfy, pozdně barokní, zlidovělý, u stěny lodi kostela, z r. 1811.